Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Η G7 υπέγραψε κοινή δήλωση για μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας

Η κοινή δήλωση που περιγράφει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και οικονομική υποστήριξη που σχεδιάζουν να παράσχουν στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής

Τα μέλη της G7 υπέγραψαν κοινή δήλωση που περιγράφει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και οικονομική υποστήριξη που σχεδιάζουν να παράσχουν στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, καθώς και υποστήριξη για τη διευκόλυνση μιας «μεταρρυθμιστικής ατζέντας» που θα προσφέρει στην Ουκρανία.

Η δήλωση περιγράφει πώς η G7 θα στηρίξει την Ουκρανία ως προς:

- τη διασφάλιση μιας βιώσιμης δύναμης ικανή να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον παρέχοντας σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, ανταλλαγή πληροφοριών και εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων.

- την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω προσπαθειών ανασυγκρότησης και ανάκαμψης, για τη δημιουργία των συνθηκών που ευνοούν την προώθηση της οικονομικής ευημερίας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας.

- την παροχή τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας που απορρέουν από τον πόλεμο της Ρωσίας καθώς και για να μπορέσει η Ουκρανία να συνεχίσει να εφαρμόζει την αποτελεσματική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξει τη χρηστή διακυβέρνηση που απαιτείται για να προχωρήσει προς τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες.

Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση μελλοντικής ρωσικής ένοπλης επίθεσης, η G7 θα παρέχει στην Ουκρανία ταχεία και διαρκή βοήθεια ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού, της οικονομικής βοήθειας και θα τα χρεώσει στη Ρωσία.

Η δήλωση αναγνωρίζει επίσης «την ανάγκη για τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού για την αποκατάσταση ζημιών, απωλειών ή τραυματισμών που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα».

Σε αντάλλαγμα αυτής της υποστήριξης, η Ουκρανία θα δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις «για να υπογραμμίσει τις δεσμεύσεις της για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης», «να θέσει την οικονομία της σε βιώσιμο δρόμο» και να ενισχύσει τον «δημοκρατικό πολιτικό έλεγχο του στρατού». 

Πηγή: skai.gr