Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο για την ανάδειξη των τουρκικών προκλήσεων, θα επιδοθεί στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αρχή θα γίνει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα συνεδριάσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά στις 15.00 ώρα Βρυξελλών και στο οποίο μετέχουν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες.
Το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί κατά την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή την Παρασκευή, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός θα θέσει πιθανότατα από την αρχή της συνεδρίασης το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Η Αθήνα ευελπιστεί σε μια αυστηρή διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ώστε να υπάρχει ένας απτός δρόμος για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις και άλλες πηγές, κάτι τέτοιο είναι πιθανό να γίνει και μέσω των υπουργών Εξωτερικών, που θα μπορούσαν να αναλάβουν την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη που θα οδηγεί σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.
Τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής ανέφεραν ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί την Τουρκία έως το τέλος Δεκεμβρίου και θα λάβει αποφάσεις.
Κυβερνητικές πηγές λένε, ότι με βάση τα όσα πράττει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Δεκέμβριος μοιάζει πάρα πολύ μακρινός. Η επιδίωξη είναι να επιβληθούν πολύ νωρίτερα κυρώσεις εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει στην ίδια τακτική.
“Φρένο” σε κυρώσεις από το Βερολίνο
Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στη Γερμανία, όπου πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής, παρότι το θέμα θα συζητηθεί αφού το θέτουν Αθήνα και Λευκωσία.
Ο Κώστας Συμεωνίδης από την DW εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ότι η φράση - κλειδί της γερμανικής κυβερνητικής πηγής, ήταν πως παρότι προϋπόθεση για τον διάλογο είναι να μην υπάρχουν προκλήσεις, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν προκύπτουν προκλήσεις θα πρέπει αυτόματα να αντιδρούμε με κυρώσεις».
Για την θέση αυτή του Βερολίνου, προϊδέασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας χθες από την Αθήνα. Μπορεί να εξέφρασε τη γερμανική δυσφορία για τις τουρκικές ενέργειες και μάλιστα σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, σημείωσε ωστόσο ότι αυτό που ζητά το Βερολίνο, είναι αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογο.
Επίσης γερμανικές κυβερνητικές πηγές, επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει επίσημα εισηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.