ΚΑΙΡΟΣ

Συνέδριο South by Southwest 2019: Κάνοντας business στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ)

Αυτό που για τους περισσότερους από εμάς φαντάζει βουνό για κάποιους νέους στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα. Υπάρχουν παιδιά εκεί έξω που αφού τέλειωσαν με τις σπουδές τους αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιάννης. Αντί να αναζητήσει μετά το πανεπιστήμιο μια δουλειά των 600 ευρώ  ή να κυνηγήσει μια θέση συμβασιούχου σε ένα δήμο τόλμησε να στήσει ένα digital agency, μια εταιρία δηλαδή που αναλαμβάνει την διαχείριση της ψηφιακής επικοινωνίας επιχειρήσεων, καταστημάτων και προσωπικοτήτων. Σήμερα 3 χρόνια μετά, ο Γιάννης στα 28 του είναι ιδιοκτήτης μιας υγιούς μικρή εταιρίας που απασχολεί 8 άτομα και διαχειρίζεται την ψηφιακή επικοινωνία ηθοποιών, αθλητών, πολιτικών, αλλά και καταστημάτων στο χώρο της εστίασης κυρίως.




Είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον, που όπως λέει δεν χρειάζεται καν να διαφημιστεί. Οι πελάτες τους είναι η καλύτερη διαφήμιση του. Ωστόσο, το μεγάλο του παράπονο είναι ότι αντί να τον ενισχύει, αν όχι επιδοτεί, το κράτος που δημιουργεί θέσεις εργασίας, τον τιμωρεί με απαγορευτική φορολογία και εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές. ΤΙ θα κάνει; Τακτικά σκέφτεται το εξωτερικό, αλλά κάθε φορές επιλέγει την Ελλάδα….

Στον αντίποδα, ο Πάνος. Κινηματογραφιστής και φωτογράφος με υψηλή αισθητική και καλλιτεχνικό κριτήριο. Έφυγε από τη χώρα, όταν είδε ότι η κρίση δεν δίνει ευκαιρίες για καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Δούλεψε στο εξωτερικό, Βρετανία, Γερμανία και κυρίως Ολλανδία που είναι η έδρα του. Είδε τη δουλειά του να αναγνωρίζεται και να εκτιμάται, αλλά ακόμη και σήμερα νοσταλγεί την Ελλάδα. Όπως λέει χαρακτηριστικά, ακόμη και στη Σερβία δίνονται ευκαιρίες. Μπορεί κάποιος να δουλεύει σέ ένα απομονωμένο χωριό του σερβικού νότου και η δουλειά του να φτάνει σε όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι φαντάζεται και τον εαυτό του. Να δουλεύει κάπου ήσυχα στην Ελλάδα, να ταξιδεύει στον κόσμο και η δουλειά του να φτάνει μακριά από τη χώρα που του δίνει έμπνευση. Γι αυτό όμως χρειάζεται ένα κίνητρο.

Και οι δυο ήρθαν με την ελληνική αποστολή που διοργανώνει η Industry Disruptors – Game Changers, σε συνεργασία με το Hellenic Initiative, το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής και την πρεσβεία των ΗΠΑ για να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται στις ΗΠΑ. Μαζί με τα άλλα μέλη της αποστολής συμμετείχαν στον διαγωνισμό που διοργανώνει ο Ελληνοαμερικανός Άγγελος Αγγέλου, όπου σε 5 λεπτά πρέπει να πείσουν μια 20μελή κριτική επιτροπή για το αν η ιδέα τους αξίζει της προσοχής τους. Παράλληλα, παρακολουθούν ομιλίες από πετυχημένους Αμερικανούς και ευρωπαίους προκειμένου να πάρουν ιδέες και να αναπτύξουν τη start up τους.

Συχνά διαμαρτυρόμαστε ότι στην Ελλάδα αναπτύσσεται μόνο ο κλάδος της εστίασης. Αλλά αν υπήρχε στοχευμένη βοήθεια σε νέους επιστήμονες και δημιουργούς προκειμένου να αναπτύξουν τις ικανότητες τους η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ δημιουργικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Όστιν, μια πόλη στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια χάρη  στο πανεπιστήμιο της και το φεστιβαλ South by Southwest (SXSW) να προσελκύσει χιλιάδες enterpreneurs σε σημείο που για κάθε 100 χιλιάδες εργαζόμενους, οι 600 να είναι startupers, ενώ δεκάδες μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας εγκαταλείπουν τη Silicon Valley κι έρχονται εδώ… Μήπως είναι ώρα να γίνει κι εδώ κάτι τέτοιο; Μια πόλη που έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις να δώσει μια σειρά από κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες;

Πηγή: Αποστολή Όστιν, Τέξας: Γιάννης Αδαμίδης