Συνάντηση των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα υποδεχθεί τον αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ προκειμένου να «προωθηθεί η σταθερότητα στον νότιο Καύκασο και η εξομάλυνση [σ.σ. των σχέσεων] των δύο χωρών».

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, νέο βήμα στις προσπάθειες συμφιλίωσης των δυο κρατών του Καυκάσου που συγκρούονται επί τριάντα χρόνια για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα υποδεχθεί τον αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και τον αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ προκειμένου να «προωθηθεί η σταθερότητα στον νότιο Καύκασο και η εξομάλυνση [σ.σ. των σχέσεων] των δύο χωρών», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες σημειώνεται μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ πως σημειώθηκε «απτή πρόοδος» στις εντατικές συνομιλίες για τέσσερις ημέρες ανάμεσα στα μέρη στις αρχές Μαΐου στην Ουάσιγκτον. Κατά την αμερικανική διπλωματία είναι «ορατή» πλέον η σύναψη συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στο Γερεβάν και στο Μπακού για τον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι κ.κ. Πασινιάν και Αλίεφ δέχθηκαν εξάλλου να συναντηθούν, μαζί, με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό της Γερμανίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της 1ης Ιουνίου στη Μολδαβία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες των δύο χωρών δεσμεύθηκαν ακόμη να συναντώνται στις Βρυξέλλες «όσο συχνά απαιτείται» ώστε να «διαχειρίζονται τις εξελίξεις στο πεδίο».

Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τα χρόνια του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινής περιοχής όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι και αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν πριν από τρεις δεκαετίες και πλέον.

Οι εντάσεις, ήδη μεγάλες, κλιμακώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν το Μπακού ανακοίνωσε την 23η Απριλίου πως εγκατέστησε checkpoint στον οδικό άξονα του διαδρόμου Λατσίν, τον μοναδικό που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα των αυτονομιστών, υφιστάμενο αποκλεισμό εδώ και μήνες με αποτέλεσμα ελλείψεις και διακοπές ρεύματος.

Η Ρωσία από την πλευρά της αντιμετώπισε με επιφύλαξη τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «εναλλακτική» στη δική της μεσολάβηση ανάμεσα στις δυο χώρες.

Μετά τον σύντομο πόλεμο το φθινόπωρο του 2020 κατά τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν πήρε εδάφη στην περιοχή, Μπακού και Γερεβάν υπέγραψαν συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν με τη μεσολάβηση της Μόσχας.

Έκτοτε ρώσοι στρατιωτικοί εγγυώνται τη διατήρηση της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όμως η Αρμενία διαμαρτύρεται επί μήνες πως η αποστολή αυτή είναι αναποτελεσματική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ