Τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον υποδέχθηκε σήμερα, Τρίτη στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο έχουμε χρόνο και όπως ξέρετε υπάρχουν και εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο του 2023 και προεδρικές και κοινοβουλευτικές Έτσι πρέπει να βγούμε ανάλογα μπροστά στον λαό μας. Αυτά είπα στον αγαπημένο μου φίλο. Και ανάλογα θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας διαβεβαίωσε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι «προς τα τέλη αυτού του έτους θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και άλλα βήματα στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό θα δώσει δυνατότητες στις σουηδικές αρχές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δεσμεύτηκε σήμερα στην Άγκυρα πως θα εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο για την άρση των ενστάσεων της Τουρκίας αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Κατανοούμε τις ανησυχίες της Σουηδίας για την ασφάλειά της και θέλουμε να ανταποκριθεί από την πλευρά της στις δικές μας», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμποδίζει από τον περασμένο Μάιο την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Θέλουμε τη στήριξη της Σουηδίας απέναντι στην τρομοκρατία», συμπλήρωσε.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως «νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Στοκχόλμη». «Ελπίζουμε σε ένα πιο θετικό συμπέρασμα», είπε και διαβεβαίωσε τον Κρίστερσον ότι «ευχόμαστε ειλικρινώς να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία».
Μαζί με τη Φινλανδία, η Σουηδία υπέβαλε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία αντιτάχθηκε σε αυτήν την προοπτική, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι παρέχουν προστασία σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».
Προκειμένου η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον περασμένο Ιούνιο, που αφορά κατά κύριο λόγο το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων για «τρομοκρατία».
- Ρωσία: Στα 2,7 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις για πάνω από 15.800 Ρώσους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο
- Τουρκία: Σάλος με οδηγό λεωφορείου που αρνήθηκε να κάνει στάση για να προσευχηθεί επιβάτης - Διαμάχη για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους
- Ουκρανία: Η εκκένωση του Κιέβου «δεν έχει νόημα» αυτή τη στιγμή, λέει ο πρωθυπουργός
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.