Συναντήσεις Σούνακ με Ελ Σίσι και Αμπάς στο Κάιρο

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ σε Ιερουσαλήμ και Ριάντ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ στο Κάιρο, τον τελευταίο σταθμό του διήμερου ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ σε Ιερουσαλήμ και Ριάντ.

Σε όλες τις συναντήσεις ο κ. Σούνακ τόνισε τη σημασία αποτροπής κλιμάκωσης και διάχυσης της έντασης στην περιοχή, καθώς και την επιτακτική ανάγκη να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι θα επιστρέψει το Σάββατο στο Κάιρο, το οποίο κι αυτός επισκέφθηκε μέσα στην εβδομάδα, για να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική σύνοδο για τη Γάζα.

Στο Λονδίνο, εν τω μεταξύ, ο Ιρανός επιτετραμμένος Σεγιέντ Μεχντί Χοσεινί Μαρίν είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει καταδικάσει την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ διότι ήταν «δικαιολογημένη και θεμιτή πράξη αυτοάμυνας».

Κάλεσε τη Βρετανία και τις υπόλοιπες δυτικές δυνάμεις να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα, προσθέτοντας ότι το Ιράν δε θέλει κλιμάκωση της βίας και ότι θα αντιδράσει ανάλογα με τις εξελίξεις.