Της Αθηνάς Παπακώστα
Η διαρροή απορρήτων εγγράφων συνιστά πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμά το Πεντάγωνο. Τα έγγραφα αποδεικνύεται ότι περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς επίσης στην Κίνα, σε ενημερωτικό υλικό που αφορά σε συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και σε θέματα ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Σύμφωνα με αξιωματούχους τα αρχεία είναι παρόμοια σε μορφή με εκείνα τα οποία εκδίδονται προς ανώτερα στελέχη. Αυτή τη στιγμή, έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί πώς έγινε και ποια είναι η πηγή της διαρροής.
Τα απόρρητα έγγραφα – κάποια από τα οποία ενδεχομένως να έχουν τροποποιηθεί – εμφανίστηκαν να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και σε πλατφόρμες όπως το Twitter, το 4chan και το Telegram καθώς επίσης και στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord στο βιντεοπαιχνίδι Minecraft. Μιλώντας σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι τα εν λόγω αρχεία αποτελούν «πολύ σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και μπορούν δυνητικά να τροφοδοτήσουν την παραπληροφόρηση».
Ο Κρις Μίγκερ, βοηθός του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, τόνισε ότι «γίνονται βήματα προκειμένου να ελέγξουμε πιο προσεκτικά στο πώς αυτού του είδους οι πληροφορίες μοιράστηκαν και σε ποιον». Όταν ρωτήθηκε για τη γνησιότητα των εγγράφων, απάντησε ότι κάποια φέρεται να έχουν τροποποιηθεί. Στην εν εξελίξει έρευνα μετέχουν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος.
Για τη διαρροή το Πεντάγωνο ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν έλαβε γνώση της διαρροής την περασμένη Πέμπτη, 6 Απριλίου. Ακολούθησαν συναντήσεις προκειμένου να αξιολογηθεί η διαρροή και η ζημιά που έχει προκληθεί εξαιτίας αυτής, να ελεγχθεί ποιος έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες και να ενημερωθούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Στον Λευκό Οίκο, όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι για την πιθανότητα επιπλέον νέων διαρροών απάντησε ότι «Δεν γνωρίζουμε» προσθέτοντας χαρακτηριστικά «εάν αυτό μας απασχολεί; Φυσικά και ναι». Την ίδια ώρα και εκείνος επιβεβαίωσε ότι «προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποιος είναι πίσω από αυτό ούτε ποιο είναι το κίνητρο (της διαρροής)». Σε ό, τι αφορά στην γνησιότητα των αρχείων και ο Τζον Κίρμπι παραδέχτηκε ότι γίνονται προσπάθειες ελέγχου της εγκυρότητας αυτών καθώς επίσης και ότι κάποια εξ αυτών έχουν τροποποιηθεί.
Τουλάχιστον ένα από αυτά τα έγγραφα αναφέρεται στις απώλειες στον πόλεμο της Ουκρανίας και αφορά και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, τη ρωσική και την ουκρανική. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στις απώλειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ χαμηλότερες από τον αριθμό εκείνων που είχε μοιραστεί δημοσίως ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο. Πιο αναλυτικά ενώ ο Μαρκ Μίλεϊ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είχε χάσει τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, στο αρχείο και την ενότητα «Συνολικές Εκτιμώμενες Απώλειες» αναφέρονται έως και 17.500 απώλειες για τη ρωσική πλευρά και έως και 71.000 απώλειες για την πλευρά των Ουκρανών.
Τα έγγραφα χαρακτηρίζονται απόρρητα και άκρως απόρρητα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν με τις συνήθεις ενημερώσεις που το Επιτελείο του Στρατού των ΗΠΑ θα συντάξει αλλά δεν θα τις δημοσιεύσει. Κάποια από αυτά φέρουν και την ένδειξη Noforn που σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραδοθούν σε αλλοδαπούς ενώ όπως αναφέρει η βρετανική The Guardian αυτά έχουν εκτυπωθεί, διπλωθεί τόσο ώστε το καθένα από αυτά να χωρά πχ σε μία τσέπη προτού τα φωτογραφίσουν και τα «ανεβάσουν» στο Διαδίκτυο.
Η χρονική στιγμή διαρροής αυτού του ευαίσθητου υλικού είναι κρίσιμη καθώς το Κίεβο προετοιμάζεται για αντεπίθεση με στόχο να αλλάξει τη δυναμική στο πεδίο της μάχης. Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανέφερε ότι τα στρατηγικά σχέδια της χώρας παραμένουν ως έχουν αλλά «επιχειρησιακά και τακτικά σενάρια βελτιώνονται συνεχώς με βάση την εκτίμηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερωτήσεις χαρακτήρισε τις διαρροές «πολύ ενδιαφέρουσες» και απάντησε ότι «υπάρχει μία τάση να κατηγορείται πάντα και για τα πάντα η Ρωσία» απορρίπτοντας το ενδεχόμενο η Μόσχα να φέρει την ευθύνη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή μυστικών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, 14 πλέον μήνες πριν. Τα πιο πρόσφατα έγγραφα που διέρρευσαν χρονολογούνται στις αρχές Μαρτίου. Το Πεντάγωνο παρέπεμψε το θέμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο και έχει αρχίσει έρευνα για τον εντοπισμό της πηγής της διαρροής.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.