ΚΑΙΡΟΣ

Συμβολική κίνηση από τις ΗΠΑ - Στέλνουν Ρωσίδα κοσμοναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Πρόκειται για την 38χρονη Άννα Κίκινα, τη μοναδική γυναίκα κοσμοναύτης σε ενεργό υπηρεσία στη Ρωσία. Η αποστολή πραγματοποιείται από τη SpaceX για λογαριασμό της NASA 

Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν σήμερα μια ρωσίδα κοσμοναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με ένα πύραυλο της εταιρείας SpaceX, μια αποστολή που αποκτά πολύ συμβολικό χαρακτήρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Άννα Κίκινα, η μοναδική γυναίκα κοσμοναύτης σε ενεργό υπηρεσία στη Ρωσία, είναι μέλος του πληρώματος Crew-5, που αποτελείται επίσης από δύο Αμερικανούς και έναν Ιάπωνα. Πρόκειται για την πέμπτη τακτική αποστολή προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που πραγματοποιείται από τη SpaceX για λογαριασμό της NASA.

Η απογείωση προβλέπεται για σήμερα το μεσημέρι από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, όπου οι μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται ότι θα είναι καλές.

Πριν από δύο εβδομάδες, ένας Αμερικανός είχε απογειωθεί για τον ISS με ένα ρωσικό πύραυλο Σογιούζ.

Αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής αστροναυτών, που ισχύει εδώ και πολύ καιρό, διατηρήθηκε παρά τις πολύ ισχυρές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο. Η εξασφάλιση της λειτουργίας του ISS έχει γίνει έτσι ένα από τα σπάνια πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Η μεταφορά του πολίτη μιας άλλης χώρας είναι «μια τεράστια ευθύνη», είχε δηλώσει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα τέλη Σεπτεμβρίου η αξιωματούχος της NASA Κάθι Λιούντερς.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις σχέσεις που διατηρούνται αυτή τη στιγμή με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, δήλωσε: «Σε επιχειρησιακό επίπεδο, έχουμε αληθινά εκτιμήσει τη συνέπεια της σχέσης, ακόμη και στη διάρκεια μιας περιόδου πολύ δύσκολης στο γεωπολιτικό επίπεδο».

Ο υπεύθυνος του ISS στη NASA Τζόελ Μονταλμπάνο εγκωμίασε επίσης την «εξαιρετική υποστήριξη που παρέχει η Roscosmos» σ' αυτές τις κοινές πτήσεις.

Η Άννα Κίκινα, 38 ετών και μηχανικός, θα γίνει η πέμπτη ρωσίδα επαγγελματίας κοσμοναύτης που θα μεταβεί στο διάστημα. «Ελπίζω ότι σε ένα εγγύς μέλλον θα έχουμε περισσότερες γυναίκες στο σώμα των κοσμοναυτών», είχε δηλώσει τον Αύγουστο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Θα είναι επίσης η πρώτη διαστημική πτήση για την αμερικανίδα αστροναύτη Νικόλ Μαν και τον επίσης αμερικανό συνάδελφό της Τζος Κασάντα, αλλά η πέμπτη για τον Ιάπωνα Κοΐτσι Ουακάτα.

Έπειτα από ένα ταξίδι περίπου 30 ωρών, το σκάφος τους θα προσδεθεί στο Σταθμό, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων.

Τα μέλη του Crew-5 θα ενωθούν με τους επτά συναδέλφους τους οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο σταθμό (δύο Ρώσοι, τέσσερις Αμερικανοί και μία Ιταλίδα).

Πηγή: skai.gr