Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Την Ινδία βρίσκει ως πιθανό «ισχυρό» σύμμαχο στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση του Νέου Δελχί ετοιμάζει διεθνή πρωτοβουλία για την επιστροφή δικών της θησαυρών από τη Βρετανία, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph.
Η βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι η ινδική κυβέρνηση σχεδιάζει μία εκστρατεία με μακρόπνοο ορίζοντα θέλοντας τον επαναπατρισμό μεταξύ άλλων του διαμαντιού Koh-i-Noor, το οποίο περιλαμβάνεται στη βασιλική συλλογή κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων (κοσμούσε στο στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ και που πλέον πέρασε στην βασίλισσα Καμίλα).
Όπως αναφέρεται, η Ινδία σχεδιάζει να γίνει φωνή για χώρες που διεκδικούν επαναπατρισμό πολιτιστικών θησαυρών, καθώς και να πιέσει άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο.
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες της Telegraph αναφέρουν ότι ως έχουσα την προεδρία του G20 η Ινδία προτίθεται να παρουσιάσει στις συνόδους του Σεπτεμβρίου μία διακήρυξη περί επαναπατρισμού αντικειμένων που απομακρύνθηκαν από τις χώρες τους υπό συνθήκες αποικιοκρατικής ιδιοποίησης ή παρόμοιες συνθήκες.
Η εφημερίδα αναφέρει πως οι ΗΠΑ μοιάζουν να είναι θετικά διακείμενες έναντι μιας τέτοιας διακήρυξης και πως μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε τη σύνοδο του G20 «άβολη» για τους Βρετανούς αντιπροσώπους.
Η διακήρυξη που επεξεργάζεται το Νέο Δελχί αφορά γενικές ηθικές αρχές περί επαναπατρισμού, κάτι που ίσως θα ερχόταν σε αντίθεση με εθνικές νομοθεσίες, όπως ο νόμος του 1963 περί Βρετανικού Μουσείου.
Η Ινδία έχει ορίσει την προστασία και τον επαναπατρισμό πολιτιστικής περιουσίας ως μία από τις τέσσερις προτεραιότητες της προεδρίας της στο G20 ως προς τα θέματα του πολιτισμού.
Η Υπουργός Πολιτισμού της Ινδίας Λίλα Παντέγια δηλώνει στην Telegraph:
«Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να συμφωνήσουμε σε γενικές αρχές υπέρ της αποκατάστασης και επαναπατρισμού, υπεράνω και πέραν αυτών των νόμων. Είναι επίσης μια ευκαιρία για άλλες χώρες να δείξουν ότι πράττουν το σωστό, αναλαμβάνοντας δράση σε αυτόν τον τομέα. Ελπίζω άλλες χώρες να δεχθούν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και να μπορέσουμε να πετύχουμε συναίνεση και να είμαστε ανοιχτοί αναφορικά με το παρελθόν».
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.