Συμφωνία με Ιταλία για το μεταναστευτικό ετοιμάζει η Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει επίσης τις προσπάθειες της Ιταλίας να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση της Τυνησίας μια συμφωνία για τον γρήγορο επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών που καταφθάνουν επί ιταλικού εδάφους από τη βορειοαφρικανική χώρα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη θέσπιση μίας «στρατηγικής συνεργασίας για το μεταναστευτικό», που θα αποσκοπεί στον προορισμό των ροών μεταναστών από τη βόρεια Αφρική με λέμβους και σκάφη μέσω της Μεσογείου, ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας.

Όπως αποκάλυψε η Daily Telegraph, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέστειλε στη Ρώμη στα μέσα Ιουνίου τον γραμματέα του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου Σάιμον Κέις για συζητήσεις επί της συμφωνίας.

Η συμφωνία αναμένεται να βασίζεται στο πρότυπο αντίστοιχης συμφωνίας του Λονδίνου με την κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία περιλαμβάνει ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών ασφαλείας για συμμορίες διακινητών, κοινές επιχειρήσεις παρακολούθησης ακτών και θαλασσών και συνεργασία της συνοριοφυλακής και των υπηρεσιών πάταξης οργανωμένου εγκλήματος των δύο χωρών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει επίσης τις προσπάθειες της Ιταλίας να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση της Τυνησίας μια συμφωνία για τον γρήγορο επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών που καταφθάνουν επί ιταλικού εδάφους από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Μια παρόμοια συμφωνία έχει κλείσει η βρετανική κυβέρνηση με την κυβέρνηση της Αλβανίας, μετά από τη μεγάλη αύξηση αφίξεων Αλβανών μεταναστών επί βρετανικού εδάφους μέσω Μάγχης τον τελευταίο χρόνο.

Η προετοιμασία της βρετανοϊταλικής συμφωνίας γίνεται ενώ το Λονδίνο εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο με κατεύθυνση προς Ιταλία. Φέτος υπολογίζεται ότι 62.000 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει τον επικίνδυνο διάπλου, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ο αριθμός ήταν 24.808.

Η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι αυτές οι αυξημένες ροές θα σημάνουν αύξηση των αντίστοιχων ροών στη Μάγχη τους επόμενους μήνες, ιδίως μετά από την απόφαση του Εφετείου του Λονδίνου να κρίνει παράνομο το σχέδιο αποστολής με συνοπτικές διαδικασίες στη Ρουάντα των αιτούντων άσυλο που έχουν φτάσει στη Βρετανία μέσω παράνομων οδών.

Η προώθηση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας επί του μεταναστευτικού ακολουθεί τη συνάντηση που είχαν στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Απρίλιο οι Πρωθυπουργοί Σούνακ και Μελόνι κατά την οποία συμφωνήθηκε πως χρειαζόταν αμοιβαία προτεραιοποίηση της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Πριν από τον κ. Κέις την Ιταλία είχαν επισκεφθεί για συζητήσεις επί του θέματος ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών σερ Μάθιου Ράικροφτ.


 

Πηγή: skai.gr