Σύγκληση της επιτροπής κρίσεων στο Λονδίνο για την κατάσταση στο Ισραήλ

Η σύσκεψη των κορυφαίων υπουργών και αξιωματούχων ασφαλείας και πληροφοριών ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί εντός της Δευτέρας στην Ντάουνινγκ Στριτ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ έχει συγκαλέσει την επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστή ως Cobra, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση και η βρετανική αντίδραση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η σύσκεψη των κορυφαίων υπουργών και αξιωματούχων ασφαλείας και πληροφοριών ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί εντός της Δευτέρας στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύσσωμη η βρετανική κυβέρνηση και η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης έχουν καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς.

Στην ανανεωμένη ταξιδιωτική οδηγία προς Βρετανούς υπηκόους, το Foreign Office προειδοποιεί για τη «μεγάλης κλίμακας» σύρραξη στο νότιο Ισραήλ και στα σύνορα με τη Γάζα, για τα αδιάκριτα πυρά, καθώς και για τις απαγωγές πολιτών.

Οι Βρετανοί που είναι ατο Ισραήλ καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των ισραηλινών αρχών ασφαλείας και όσοι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στη χώρα καλούνται να μιλήσουν με τις αεροπορικές εταιρείες τους, αν και συστήνεται η αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών στο Ισραήλ και στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

Γίνεται επίσης αναφορά σε πιθανότητα ενόπλων εντάσεων στο Λίβανο και στη Συρία.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο 20χρονος Βρετανός υπήκοος από το Λονδίνο Ναθάνιελ Γιανγκ που υπηρετούσε ως δεκανέας στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σκοτώθηκε σε επίθεση της Χαμάς.

Δύο ακόμα Βρετανοί αγνοούνται, ο Νταν Ντάρλινγκτον που ζει στη Γερμανία και επισκεπτόταν το Ισραήλ, καθώς και ο 26χρονος Τζακ Μάρλοου που φέρεται να βρισκόταν στο μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ κατά του οποίου επιτέθηκε η Χαμάς.
 

Πηγή: skai.gr