Με την ανακοίνωση των φετινών νικητών για το Νόμπελ Οικονομίας ολοκληρώθηκαν σήμερα οι ανακοινώσεις για τα Βραβεία Νόμπελ 2022.
Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το Βραβείο Νόμπελ 2022 στις Οικονομικές Επιστήμες στους Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond και Philip H. Dybvig.
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 10, 2022
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2022 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel to Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond and Philip H. Dybvig “for research on banks and financial crises.”#NobelPrize pic.twitter.com/cW0sLFh2sj
Οι τρεις οικονομολόγοι τιμήθηκαν «για την έρευνά τους σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικές κρίσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Νόμπελ,
The work for which Ben Bernanke, Douglas Diamond and Philip Dybvig are being recognised has been crucial to subsequent research that has enhanced our understanding of banks, bank regulation, banking crises and how financial crises should be managed.#NobelPrize pic.twitter.com/4drJwZ0yF9
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 10, 2022
Ηλικίας 68 ετών, ο Μπεν Μπερνάνκι ήταν επικεφαλής της Federal Reserve (Fed) από το 2006 ως το 2014, μια θητεία που σηματοδοτήθηκε από την οικονομική κρίση του 2008 και την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers.
Ο Μπερνάνκι ανέλυσε κυρίως το Μεγάλο Κραχ των χρόνων του 1930, τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας. Έδειξε κυρίως πώς οι απότομες και ξαφνικές αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες λόγω πανικού ή φοβίας αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα για την παράταση και την επιδείνωση των κρίσεων.
«Ο Μπεν Μπερνάνκι, σε μια εργασία του 1983, έδειξε με στατιστική ανάλυση και ιστορικές πηγές ότι οι απότομες και ξαφνικές αναλήψεις από τις τράπεζες λόγω πανικού ή φοβίας οδηγούν σε κατάρρευση τις τράπεζες και αυτός ήταν ο μηχανισμός που μετέτρεψε μια σχετικά συνηθισμένη ύφεση στο κραχ των χρόνων του 1930, την πιο δραματική και σοβαρή κρίση που έχουμε δει στον κόσμο κατά τη σύγχρονη ιστορία», δήλωσε ο Τζον Χάσλερ, μέλος της επιτροπής που απονέμει το Νόμπελ Οικονομίας.
Οι Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ, από την πλευρά τους, ανέπτυξαν θεωρητικά μοντέλα που δείχνουν γιατί υπάρχουν οι τράπεζες και γιατί ο ρόλος τους στην κοινωνία τις καθιστά ευάλωτες στις φήμες για επικείμενη κατάρρευσή τους.
Όπως και τα άλλα Νόμπελ, το Νόμπελ Οικονομίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (920.000 ευρώ), το οποίο θα μοιραστούν οι τρεις βραβευθέντες.
Το Νόμπελ Οικονομίας δημιουργήθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας «στη μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ» και προστέθηκε το 1969 στα άλλα πέντε παραδοσιακά βραβεία (ιατρικής, φυσικής, χημείας, λογοτεχνίας και ειρήνης), πάνω από 60 χρόνια μετά τα άλλα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.