Οι μεγαλύτερης ηλικίας Σουηδοί πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να απομονώνονται, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση, υποδεικνύοντας τον χαμηλότερο ρυθμό μολύνσεων από COVID σε σχέση με την άνοιξη και έναν αυξανόμενο απολογισμό προβλημάτων ψυχικής υγείας στους ηλικιωμένους της ως τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από τις νέες συστάσεις.
Η κίνηση για τη χαλάρωση των περιορισμών που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους έρχεται καθώς πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη επαναφέρουν περιορισμούς προκειμένου να αναχαιτίσουν την αύξηση των μολύνσεων, όμως η Υπηρεσία Υγείας έχει πει ότι δεν βλέπει ενδείξεις ενός νέου κύματος στη Σουηδία.
Η Σουηδία έχει ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στην καταπολέμηση της πανδημίας, δίνοντας το βάρος σε εθελοντικά μέτρα για την προώθηση της κοινωνικής απόστασης, αν και απομόνωσε τους οίκους ευγηρίας έπειτα από τα υψηλά επίπεδα θανάτων που καταγράφηκαν μεταξύ των ενοίκων τους.
Ο αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης στη σκανδιναβική χώρα αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, αν και παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα αναλογικά με τον πληθυσμό σε σχέση με πολλές χώρες στην Ευρώπη, όπου καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ.
Στη Σουηδία έχουν καταγραφεί συνολικά περίπου 107.000 περιστατικά μόλυνσης, εκ των οποίων περίπου 5.900 θάνατοι. Κατέγραψε 975 νέες μολύνσεις χθες, Τετάρτη, και επτά επιπλέον θανάτους, πολύ πιο κάτω απ' ό,τι την περίοδο της κορύφωσης την άνοιξη, αλλά και αρκετά πιο πάνω απ΄ό,τι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας αποφάσισε πως οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ομάδες ειδικού κινδύνου θα υπόκεινται στις ίδιες συστάσεις όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.
Συνολικά, οι θάνατοι από COVID-19 είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που καταγράφονται στις γειτονικές της χώρες, αλλά λιγότεροι σε σχέση με ορισμένες χώρες που υιοθέτησαν αυστηρότερους περιορισμούς, όπως η Ισπανία και η Βρετανία.
Μέχρι τώρα, οι πολίτες άνω των 70 ετών καλούνταν να αποφεύγουν τη σωματική επαφή και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μην πλησιάζουν καταστήματα και άλλους δημόσιους χώρους, μέτρα τα οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους μείωσαν τα ποσοστά μόλυνσης αλλά είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία πολλών ηλικιωμένων.
Η υπηρεσία ανέφερε ότι με χαμηλότερους ρυθμούς μόλυνσης, καλύτερη γνώση για τη διαχείριση της ασθένειας και ένα σύστημα υγείας που δεν βρίσκεται πλέον υπό την πίεση την οποία αντιμετώπιζε την άνοιξη, οι ηλικιωμένοι θα μπορούν τώρα να ακολουθήσουν τις γενικές οδηγίες που ισχύουν για όλους τους Σουηδούς.
Αυτές περιλαμβάνουν την αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, την παραμονή στο σπίτι με τις πρώτες ενδείξεις ασθένειας και τη διατήρηση κοινωνικής απόστασης.
Όμως η Χάλενγκρεν προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει μια επιστροφή στην ομαλότητα.
«Η καθημερινότητα δεν μπορεί να είναι όπως ήταν πριν από την πανδημία», είπε. «Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζούμε, που δεν είναι απλώς να επιβιώνουμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.