Χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία θα ήταν εντελώς απαράδεκτη, και «θα άλλαζε εντελώς τη φύση του πολέμου» στην Ουκρανία, προειδοποίησε την Τετάρτη ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Μιλώντας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο επικεφαλης της Συμμαχίας προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες».
Ο Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε την Κίνα ότι παρέχει πολιτική υποστήριξη και ότι «διαδίδει κραυγαλέα ψέματα και παραπληροφόρηση», και είπε ότι ο ρόλος του Πεκίνου στην εισβολή θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής. Είπε ότι η Κίνα αμφισβήτησε το δικαίωμα των ανεξάρτητων εθνών να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο, προσθέτοντας ότι η συμμαχία ανησυχεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει «υλική υποστήριξη για τη ρωσική εισβολή».
«Αναμένω ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της».
«Για το ΝΑΤΟ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία σήμερα ότι η Κίνα, για πρώτη φορά, έχει θέσει σε αμφισβήτηση ορισμένες από τις βασικές αρχές της ασφάλειας, στις οποίες περιλαμβάνεται το δικαίωμα κάθε χώρας της Ευρώπης να επιλέξει τον δρόμο της», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι περιμένει από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ «να καλέσουν την Κίνα να καταδικάσει την εισβολή και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικού δρόμου για τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν».
Ο Στόλτενμπεργκ απαίτησε από τη Λευκορωσία να σταματήσει τη «συνενοχή της στην εισβολή του Πούτιν» και προειδοποίησε κατι το Μινσκ ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής αύριο θα έχουν «εκτεταμένες συνέπειες».
Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τους «πυρηνικούς λεονταρισμούς» (sabre rattling) δήλωσε ακόμα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας με τη συμμετοχή Μπάιντεν. Χαρακτήρισε δε τα σχόλια της Μόσχας για τη χρήση τέτοιων όπλων ως «επικίνδυνα και ανεύθυνα».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν στη Σύνοδο Κορυφής τους αύριο για την ενίσχυση των δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, με την ανάπτυξη τεσσάρων νέων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. «Αναμένω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν τη θέση του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς, με σημαντικές αυξήσεις (δυνάμεων) στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας στη γη, στον αέρα και στη θάλασσα», είπε.
Υπογράμμισε ότι με τις νέες ομάδες μάχης και τις υπάρχουσες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, το ΝΑΤΟ θα έχει οκτώ πολυεθνικές μονάδες κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας. Η δήλωσε έρχεται αφού η Μόσχα απείλησε το ΝΑΤΟ με πόλεμο μετά την πρόταση της Πολωνίας για ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.