ΚΑΙΡΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία συμφώνησε να υποστηρίξει τις προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

«Τα μαχητικά F-16 δεν ήταν μέρος της χθεσινής συμφωνίας» υποστήριξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ 

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τρίτη ότι η Σύνοδος Κορυφής του Βίλνιους είναι «ήδη ιστορική», πριν ξεκινήσει, λόγω της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής έχει ήδη συμβεί πριν ξεκινήσει. Η Σουηδία θα γίνει πλήρες μέλος της συμμαχίας. Αυτό είναι καλό για τη Σουηδία, καλό για την Τουρκία, και καλό για την περιοχή της Βαλτικής», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Φόρουμ του ΝΑΤΟ.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά τη Φινλανδία είναι ένα από τα κύρια θέματα ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής. Όπως ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο κορυφής, η Τουρκία συμφώνησε να στείλει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην εθνοσυνέλευση μετά από μια τριμερή συνάντηση μεταξύ του ίδιου, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον.

«Η Σουηδία συμφώνησε σήμερα, ως μέλος της ΕΕ, επίσης να υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και επίσης να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της απελευθέρωσης των βίζας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα «καλωσόριζε κάθε βήμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16», ωστόσο, υποστήριξε, το θέμα «δεν ήταν μέρος της χθεσινής συμφωνίας».

«Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειαστεί», επανέλαβε και πρόσθεσε ότι θα είναι ένα σαφές μήνυμα από αυτή τη σύνοδο κορυφής.

Είπε ότι είναι βέβαιος ότι οι σύμμαχοι θα λάβουν «ισχυρές και ενωμένες» αποφάσεις για την Ουκρανία – τόσο για να στηρίξουν όσο και να ενισχύσουν την υποστήριξή τους.

«Είμαι επίσης βέβαιος ότι στο θέμα της ένταξης, οι σύμμαχοι θα επιβεβαιώσουν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις βόμβες διασποράς, είπε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο. Η διαφορά είναι ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς για να εισβάλει και να καταλάβει μια άλλη χώρα, ενώ η Ουκρανία τα χρησιμοποιεί για να αμυνθεί στη ρωσική επιθετικότητα».