Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει πολύ και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει πόσο καιρό, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Capital.gr. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη σοβαρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έστειλε το μήνυμα πως το «αν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση, ολόκληρη η Συμμαχία θα απαντήσει».
Επίσης, κάλεσε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ «να παρέχουν υποστήριξη αλλά και να είναι προετοιμασμένοι να το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ανεφοδιάζονται, διότι αυτός είναι πλέον όλο και περισσότερο ένας πόλεμος φθοράς».
Όσον αφορά τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, είπε πως καθήκον της είναι να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία και να μην επεκταθεί ο πόλεμος.
Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας με την Τουρκία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε το γεγονός ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαδικασία και πως έχουν υπάρξει αρκετές επαφές μεταξύ της Άγκυρας και της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι. Επίσης, καθόρισε πως ο στόχος του εξακολουθεί να είναι μια γρήγορη διαδικασία, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά», αναγνωρίζοντας ωστόσο «ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και όταν ο σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε».
Σε ερώτηση για την άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει τους S-400, είπε πως έχει θέσει τις ανησυχίες του για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας και για όλα τα ζητήματα που έθεσαν οι Σύμμαχοι.
Κληθείς να απαντήσει για το δύσκολο καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο και αν ανησυχεί για το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αν πιστεύει πως είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ απέναντι στις ενέργειες της είναι συμβατή με τις αρχές της συμμαχίας και του πιο ισχυρού εταίρου της, των ΗΠΑ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως πρώτα απ' όλα τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι σημαντικοί και πολύτιμοι σύμμαχοι και συμβάλλουν στην κοινή ασφάλεια για να υπάρξει άμυνα. Δεύτερον, προσέθεσε, «η Τουρκία και η Ελλάδα συναντώνται καθημερινά, εδώ στο ΝΑΤΟ με άλλους 28 συμμάχους, και νομίζω ότι το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα, επίσης, για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που μπορεί να έχουν οι Σύμμαχοι σε ορισμένα από τα θέματα που αναφέρατε».
Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει μια πλατφόρμα όπου συζητούνται και αυτά τα ζητήματα και αναφέρθηκε στη δημιουργία, περίπου πριν από ένα χρόνο, του μηχανισμού αποκλιμάκωσης για τη μείωση των κινδύνων για περιστατικά και ατυχήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης για να βελτιώσουμε τις επικοινωνίες, τη διαφάνεια, και πάλι, εάν χρειαστεί για να αποτρέψουμε τυχόν περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα, στο Αιγαίο» και επανέλαβε ότι «ο καλύτερος τρόπος όταν υπάρχουν ανησυχίες είναι να καθίσουμε να τις απαντήσουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή πορεία προς τα εμπρός».
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.