ΚΑΙΡΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16 δεν καθιστά το ΝΑΤΟ μέρος της σύγκρουσης

«Βοηθάμε τους Ουκρανούς να στηρίξουν αυτό το δικαίωμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Αυτό δεν καθιστά το ΝΑΤΟ και εταίρους του ΝΑΤΟ μέρος στη σύγκρουση»

Η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη χρήση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 δεν καθιστά το ΝΑΤΟ μέρος στη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς οι σύμμαχοι δεσμεύθηκαν να επισπεύσουν τις προετοιμασίες για την έναρξη των μαθημάτων.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε πως η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί.

«Βοηθάμε τους Ουκρανούς να στηρίξουν αυτό το δικαίωμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Αυτό δεν καθιστά το ΝΑΤΟ και εταίρους του ΝΑΤΟ μέρος στη σύγκρουση».

Χθες Δευτέρα, υψηλόβαθμοι Ρώσοι διπλωμάτες δήλωσαν πως η μεταφορά μαχητικών F-16 στην Ουκρανία θα εγείρει θέμα για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την Παρασκευή προγράμματα εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα F-16. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε τον Μπάιντεν πως τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για να περάσουν στη ρωσική επικράτεια.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα το οποίο προφανώς θα μας δώσει τη δυνατότητα να παραδώσουμε στη συνέχεια σε κάποιο στάδιο μαχητικά αεροσκάφη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, που χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «πολύ σαφή ένδειξη ότι είμαστε εκεί μακροπρόθεσμα και πως η Ρωσία δεν μπορεί να περιμένει ότι θα μείνουμε άπραγοι».

Στο μεταξύ ένας συνασπισμός χωρών επεξεργάζεται το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της εκπαίδευσης.

«Θα επισπεύσουμε τώρα που έχουμε το πράσινο φως», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης με τους ομολόγους της τής ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Είπε πως η εκπαίδευση είναι μια συντονισμένη προσπάθεια του Βελγίου, της Δανίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και άλλων συμμάχων, και πως περισσότερες χώρες μπορεί να λάβουν μέρος σε αυτήν.

Η Γερμανία είπε πως εξετάζει τρόπους προκειμένου να υποστηρίξει την ομάδα των χωρών για τα μαχητικά.

«Εξετάζουμε τις λίγες επιλογές που θεωρητικά έχουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. «Όμως δεν θα είναι σημαντική [η γερμανική συμβολή] καθώς απλώς δεν έχουμε δικά μας μαχητικά F-16 και δεν είναι πιθανό να βοηθήσουμε πολύ στην εκπαίδευση των πιλότων».

Πηγή: skai.gr