Στο Ισραήλ ο Ρίσι Σούνακ: « Έχετε υποστεί μια ανείπωτη, φρικτή τρομοκρατική ενέργεια, είμαστε δίπλα σας»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε για κλιμάκωση του πολέμου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σε μια επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ. Ο Σούνακ θα εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, επεσήμανε το γραφείο του, και θα προειδοποιήσει κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

«Πάνω από όλα, είμαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον ισραηλινό λαό. Έχετε υποστεί μια ανείπωτη, φρικτή τρομοκρατική ενέργεια και θέλω να γνωρίζετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και εγώ είμαστε δίπλα σας».

Σούνακ

Σε μια πρώιμη δήλωση, είπε ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη που προκάλεσε μαζικά θύματα Παλαιστίνιους θα πρέπει να είναι «μια στιγμή καμπής για να συναντηθούν οι ηγέτες στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο για να αποφευχθεί περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης», προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα είναι στην «πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας».

Ο Σουνάκ θα ζητήσει επίσης να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα που θα επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από την Αίγυπτο το συντομότερο δυνατό και θα επιτρέψει στους Βρετανούς υπηκόους που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα να φύγουν.

«Κάθε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία. Και πάρα πολλές ζωές χάθηκαν μετά τη φρικτή τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς», είπε ο Σουνάκ.

Τουλάχιστον 7 Βρετανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι εννέα αγνοούνται μετά την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Σούνακ.

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, που επισκέφθηκε το Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα, θα μεταβεί τις επόμενες τρεις ημέρες στην Αίγυπτο, την Τουρκία και το Κατάρ όπου θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και θα συζητήσει τη σύγκρουση και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Πηγή: skai.gr