Χάος επικρατεί για δεύτερη ημέρα στην πρωτεύουσα του Σουδάν το Χαρτούμ όπου συνταράσσεται από σφοδρές μάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).
Τουλάχιστον, 15 Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην μητρόπολη χωρίς τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης ενώ δεν μπορούν να πλησιάσουν ούτε τα παράθυρα καθώς οι σφαίρες πέφτουν βροχή. Παράλληλα, δύο Έλληνες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης έπειτα από τραυματισμό που υπέστησαν χθες όταν ρουκέτα έπεσε έξω από την εκκλησία. Οι δύο τραυματισμένοι Έλληνες αναμένουν να χειρουργηθούν ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από υλικά όπως λάμες και τα καταστήματα που προμηθεύουν το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.
Οι μαρτυρίες των εγκλωβισμένων Ελλήνων όσο και Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας στο ΣΚΑΪ συγκλονίζουν. «Από χθες και μέχρι σήμερα χτυπάνε τη Μητρόπολη. Τώρα πριν λίγο χτύπησαν και τις δύο πόρτες της Μητρόπολης είτε είναι αδέσποτες σφαίρες, είτε χτυπούν αδιάκριτα. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά, δεν έχει συμβεί ξανά να χτυπήσουν εκκλησία, να χτυπήσουν σημείο που υπάρχει σημαία άλλου κράτους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Πριν να πάρετε τηλέφωνο εσείς είχαν χτυπήσει και τις δύο πόρτες της Μητρόπολης» αναφέρει ο Μητροπολίτης Νουβίας μιλώντας στο ΣΚΑΪ για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί τονίζοντας πως «ανά πάσα στιγμή μπορούμε να πεθάνουμε».
«Είμαστε 15 άτομα. Έχουμε εγκλωβιστεί εδώ από χθες το πρωί. Έχει κοπεί το ρεύμα, έχει κοπεί το νερό, έχουν κοπεί όλα. Το internet παραπαίει. Και αυτό σε λίγο θα κοπεί. Κάποιες λίγες προμήθειες έχουμε και ευχόμαστε μέχρι αύριο να βρούμε μία λύση. Μία λύση για να μετακινηθούν οι άνθρωποι από εδώ» προσθέτει.
«Χθες το πρωί, ήρθαν στην εκκλησία δύο Έλληνες να μας πουν να σταματήσουμε την εκκλησία. Συμφωνήσαμε με τον ιερέα να συνεχίσουμε συνοδεύοντας την ακολουθία και ευτυχώς που έγινε αυτό γιατί βγαίνοντας εκείνοι και πηγαίνοντας προς το σπίτι τους, τους χτύπησε ρουκέτα. Και οι δύο έχουν τραυματιστεί. Ο ένας και στα δύο κάτω άκρα και πρόκειται να χειρουργηθεί, ο άλλος έχει τραυματιστεί στο ένα πόδι, στο αριστερό πόδι, στην κοιλιά και στο μάτι» ανέφερε για τους τραυματισμένους Έλληνες, ο Μητροπολίτης Νουβίας.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες εγκλωβισμένων Ελλήνων
«Ζούμε μέχρι τώρα σε τρόμο. Μετά την εκκλησία χθες 21:30 δεν μπορέσαμε να γυρίσουμε σπίτια μας. Δεν μπορούμε να πάρουμε κάτι από τα μαγαζιά είναι όλα κλειστά, ο στρατός είναι παντού. Και πυροβολάνε σπίτια. Άμα θέλουμε να ανοίξουμε την πόρτα μπορεί κάποια ρουκέτα να πέσει γιατί αυτό συμβαίνει. Έχουμε λίγο φαγητό και έχουμε κλειστές τις πόρτες της μητρόπολης δεν βγαίνει κανείς έξω ούτε να δει από παράθυρο, τίποτα» δηλώνει στο ΣΚΑΪ η Αλεξάνδρα Καλημέρη, Ελληνίδα εγκλωβισμένη στο Σουδάν.
«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη μέχρι τώρα. Η κατάσταση είναι κάθε λεπτό πάρα πολύ επικίνδυνη γιατί ακούμε πυροβολισμούς και οι πυροβολισμοί είναι στην μητρόπολη και έχουν πυροβολήσει επίσης και ένα σπίτι κάποιας Ελληνίδας, το σπίτι κάποιας Ελληνίδας μαζί με το σύζυγό της» προσθέτει.
Την ίδια ώρα Έλληνες που έχουν τους συγγενείς τους στο Σουδάν είναι φοβισμένοι καθώς δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους. «Τα τηλέφωνα δεν λειτουργούνε, χτυπάει το τηλέφωνο και δεν το σηκώνει κανένας και βέβαια φοβούνται κιόλας να μιλήσουν. Υπάρχει πρόβλημα εκεί. Δεν μπορώ να επικοινωνήσω με κανέναν» επισημαίνει ο Γιώργος Ευαγγελινέλης στο ΣΚΑΪ.
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Σουδάν παραμένει σοβαρή. Από την πρώτη στιγμή είμαστε σε αδιάλειπτη επαφή με την περιοχή. Παρακολουθούμε την υπόθεση με πολλή σοβαρότητα» δηλώνει ο Ηλίας Γαλάνης, Επικεφαλής Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας Πρεσβείας Καΐρου.
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια ενεργοποιείται η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον μητροπολίτη Σάββα.
Σφοδρές συγκρούσεις για τον έλεγχο της εξουσίας
Την ίδια στιγμή οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ συνεχίζονται. Τουλάχιστον 61 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 670 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό. Μόνο σήμερα πέντε άνθρωποι σκοτωθήκαν και 78 τραυματίσθηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τρεις υπάλληλοι από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP). Για το λόγο αυτό και λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί σε ανακοίνωσή του το WFP αναφέρει πως «παγώνει» προσωρινά τις δραστηριότητές του στο Σουδάν. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα για τον επισιτισμό της χώρας.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την υποκίνηση της σύγκρουσης που ήδη φέρνει τη χώρα στα πρόθυρα νέου εμφυλίου.
«Εμείς ο στρατός δεν ξεκινήσαμε καμία μάχη. Τηρούσαμε τις δεσμεύσεις μας και εκπλαγήκαμε με την επίθεση η οποία συμπεριλάμβανε και επίθεση στην κατοικία μου» δηλώνει ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν.
«Αυτή η μάχη θα ανοίξει τον δρόμο για μία ειρηνική λύση. Όλοι αυτοί οι εγκληματίες θα περάσουν από δίκη» αναφέρει από την πλευρά του ο Στρατηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
Ο στρατός του Σουδάν ενέκρινε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για επείγουσες ανθρωπιστικές περιπτώσεις για τρεις ώρες κάθε μέρα αρχής γενομένης από σήμερα στις πέντε ώρα Ελλάδας που έληξε νωρίτερα.
Τεθωρακισμένα οχήματα, πολυβόλα τοποθετημένα σε φορτηγά και πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν επιθέσεις από το πρωί στο Χαρτούμ, τη γειτονική πόλη Ομντουρμάν και σε άλλα καίρια σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Στο Χαρτούμ και στο Ομντουρμάν, σημειώνονται μάχες γύρω από το στρατιωτικό αρχηγείο, το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ και το αρχηγείο της κρατικής τηλεόρασης. Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι οι μαχητές της RSF συγκρούστηκαν με στρατεύματα στο στρατιωτικό αρχηγείο τα ξημερώματα της Κυριακής και ότι ξέσπασε φωτιά σε εγκαταστάσεις χερσαίων στρατευμάτων.
«Οι μάχες δεν έχουν σταματήσει», είπε ο εξέχων υπερασπιστής των δικαιωμάτων Ταχανί Αμπάς που ζει κοντά στο στρατιωτικό αρχηγείο. «Πυροβολούν ο ένας εναντίον του άλλου στους δρόμους. Είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος σε κατοικημένες περιοχές» επισήμανε.
Καθώς οι μάχες συνεχίζουν και οι δύο πλευρές έχουν διατυπώσει διαφορετικούς ισχυρισμούς σχετικά με την έκταση των εδαφών που ελέγχουν. Ο σουδανικός στρατός λέει ότι κατέλαβε στρατηγικές βάσεις που ανήκουν στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Πορτ Σουδάν, την Κασάλα, το Κανταρέφ, το Ντεμαζίν και το Κόστι. Από την πλευρά του, το RSF ισχυρίζεται ότι ελέγχει το 90% της πρωτεύουσας Χαρτούμ, με μόνο το υπόλοιπο 10% να βρίσκεται στα χέρια του στρατού.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.