Η ιστορία έχει κάνει τον κύκλο της στις Φιλιππίνες.
Μια πανίσχυρη οικογένεια που εκδιώχθηκε από την εξουσία πριν από 36 χρόνια, κατηγορούμενη για απληστία και διαφθορά, επιστρέφει στο προεδρικό μέγαρο της χώρας.
Ο γιος και συνονόματος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος, γνωστός και ως «Μπονγκ Μπονγκ», κατήγαγε σήμερα συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, ο Μάρκος Τζούνιορ έχει συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων.
Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για εκείνους στις Φιλιππίνες που αγωνίστηκαν, για να λογοδοτήσουν οι Μάρκος για τις καταχρήσεις της παλιάς εποχής, σημειώνει το BBC.
Η οικογένεια Μάρκος δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για την κακοδιαχείριση, ούτε έδωσε πίσω το εθνικό χρήμα που κατηγορείται ότι έκλεψε.
Πώς τα κατάφερε ο Φερντινάντ «Μπονγκ Μπονγκ» Μάρκος; Και ποιες είναι οι επιπτώσεις για τους 110 εκατομμύρια ανθρώπους των Φιλιππίνων και για τη θέση τους στον κόσμο;
Το 1986, η δημόσια οργή προς το καθεστώς του Μάρκος οδήγησε στην ανατροπή του Φερδινάνδο και στον διωγμό του ιδίου και της οκογένειάς του από τις Φιλιππίνες.
Όμως, μετά από μόλις πέντε χρόνια εξορίας, η οικογένεια επανήλθε και άρχισε αμέσως να επιστρέφει και στους πολιτικούς κύκλους.
Ο Μπονγκ Μπονγκ ζει όλη του την ζωή κοντά στην εξουσία, εκτός από τα χρόνια στο εξωτερικό. Η κατάκτηση της προεδρίας είναι κάτι για το οποίο προετοιμάζεται σε όλη του τη ζωή.
Η Ιμέλντα Μάρκος
Κι άλλα μέλη της οικογένειάς του κατείχαν πολιτικά αξιώματα από τότε που τους επετράπη να επιστρέψουν στις Φιλιππίνες, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του, Ιμέλντα, και της μεγαλύτερης αδελφής του, Ιμέ. Η Ιμέλντα διεκδίκησε μάλιστα την προεδρία μόλις ένα χρόνο αφότου επέστρεψε, το 1992.
Η Ιμέλντα έγινε διαβόητη για τα χιλιάδες πανάκριβα ζευγάρια παπούτσια που βρέθηκαν στις ντουλάπες της.
Οι Μάρκος στηρίζονται πολύ μέσω της σχέσης τους με την επίσης ισχυρή οικογένεια Ντουτέρτε. Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε ήταν ο μέχρι σήμερα πρόεδρος των Φιλιππίνων.
Η επιστροφή των Μάρκος στην εξουσία προετοιμάστηκε εδώ και αρκετό καιρό με την «βοήθεια» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία τροφοδοτήθηκαν με εκατοντάδες βίντεο και αναρτήσεις που διέστρεφαν την πραγματικότητα: Το καθεστώς του Μάρκος παρουσιαζόταν ως μια χρυσή εποχή ευημερίας αντί για μια χούντα, με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά και σχεδόν οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Η καμπάνια αυτή ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, με εκατοντάδες βίντεο στο Youtube, τα οποία στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκαν σε σελίδες στο Facebook.
Όλη αυτή η επιχείρηση κατάφερε να πείσει εκατομμύρια Φιλιππινέζους ότι η δυσφήμιση των Μάρκος μετά την πτώση τους ήταν άδικη, ότι οι ιστορίες ασυναγώνιστης απληστίας ήταν αναληθείς.
Επιπλέον, υπάρχουν και μύθοι, τους οποίους πιστεύουν ευρέως στις φτωχότερες περιοχές των Φιλιππίνων, ότι οι Μάρκος έχουν πράγματι τεράστιο πλούτο σε υπεράκτιους λογαριασμούς ή κρυφές αποθήκες χρυσού, αλλά όλα αυτα τα έχουν για να ωφελήσουν τον λαό μόλις ξαναέρθουν στην εξουσία.
Η εκστρατεία παραπληροφόρησης βοηθήθηκε και από την αποτυχία των κυβερνήσεων μετά το 1986 να βελτιώσουν τη ζωή των φτωχότερων Φιλιππινέζων, γεγονός που οδήγησε βεβαίως σε μεγάλη απογοήτευση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.