ΚΑΙΡΟΣ

«Στενές σχέσεις» Βουλγαρίας- Ρωσίας με τις εκλογές να πλησιάζουν- Τι βλέπουν διεθνείς αναλυτές

Του Μίλτου Σακελάρη

Την ώρα που οι εκλογές στη Βουλγαρία πλησιάζουν (σ.σ. τον Νοέμβριο του 2021) η χώρα φαίνεται πως επεκτείνει τις διεθνείς σχέσεις και τις συνεργασίες της.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες το κεντροδεξιό GERB ((Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) συνιστά το δεύτερο πολιτικό κόμμα που εγκαταλείπει την προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης, έπειτα από τις εκλογές του περασμένου μήνα που δεν εξασφάλισαν σε κανένα κόμμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, φέρνοντας την χώρα πιο κοντά σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση.Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ζήτησε από το GERB, το κόμμα του μακροβιότερου βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού το αντισυστημικό Υπάρχει τέτοιος λαός (ITN), το οποίο ήρθε πρώτο στις εκλογές της 11ης Ιουλίου, παρέδωσε την εντολή εγκαταλείποντας τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Όμως, το GERB έχει εξασφαλίσει 63 έδρες στο 240μελές βουλγαρικό κοινοβούλιο (έναντι 65 του ITN) και οι προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας δεν ήταν ευνοϊκές, από την στιγμή που κανένα κόμμα δεν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί μαζί του λόγω της λαϊκής οργής για την ενδημική διαφθορά στην φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας να πρέπει να επιδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε τρίτο κόμμα, αλλά οι προοπτικές και σε αυτήν την περίπτωση θα είναι πολύ περιορισμένες, έπειτα μάλιστα από την ρήξη ανάμεσα στο ITN και δύο μικρότερα κόμματα με ατζέντα κατά της διαφθοράς.

Σε περίπτωση που αποτύχει και η τρίτη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησηςο Ρούμεν Ράντεφ, όπως είναι λογικό, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές σε δύο μήνες. Η προεδρία της Σόφιας δείχνει πως διαθέτει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και αυτό αποδεικνύεται κάλλιστα από τις άρρηκτες επαφές που φαίνεται να διατηρεί ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρουμέν Ράντεβ, με  την εκπρόσωπο της Ρωσικής Πρεσβείας στη χώρα, Ελανόροβα Βαλεντίνοβνα Μιτροφανοβα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας διατηρεί αρκετά καλή σχέση με την πρέσβη της Ρωσίας στη χώρα του από τη στιγμή που εκείνη εμφανίστηκε στη χώρα, νωρίτερα το ίδιο έτος.

Όπως τονίζουν διεθνείς αναλυτές ο πρόεδρος της Βουλγαρίας έχει κάνει στροφή στην «αντιδυτική» πολιτική, θέλοντας να προωθήσει την «ατζέντα» της Μόσχας που φαίνεται πως ασκεί μεγάλη επιρροή στη χώρα αλλά και την κυβέρνηση. Ο Ρούμεν Ράντεβ, μάλιστα, αρκετά πρόσφατα προχώρησε στην απομάκρυνση φιλικών προς τη Δύση αξιωματούχων προκειμένου να αλλάξει άρδην την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η πρέσβης της Ρωσίας στη Σόφια είναι αρκετά κοντά με τον πρόεδρο, με πολλούς να σχολιάζουν στη γειτονική χώρα τη στάση που τηρεί ο πρόεδρός της.  Στη χώρα, όπως τονίζουν αρκετά δημοσιεύματα, τα βασικότερα προβλήματα  είναι η διαφθορά, ο νεποτισμός, η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και οι εκκρεμότητες της Βουλγαρίας ως προς την παρουσίαση σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας θα επιλεχθεί από τον βουλγαρικό λαό και ως εκ τούτου θα πρέπει να της επιτραπεί να αντικαταστήσει άτομα που έχουν εγκατασταθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση όπως αυτοί κρίνουν.

Σύμφωνα με την DW Sτο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής κύρια θέματα είναι η ρωσική επιρροή στη Βουλγαρία αλλά και η διαρκώς κλιμακούμενη διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία για θέματα γλώσσας, ταυτότητας και ιστορίας. Η Βουλγαρία συνεχίζει προς το παρόν να μπλοκάρει την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, με οποιαδήποτε λύση να μετατίθεται για την επόμενη κυβέρνηση