Κλείσιμο

Στα 33 δισ. στερλίνες το κόστος του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζει νέα μελέτη

Σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης η βρετανική οικονομία είναι κατά 5,5% συρρικνωμένη σε σχέση με το ΑΕΠ που θα παραγόταν αν δεν είχε συντελεστεί το Brexit

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στοιχίσει στην οικονομία της χώρας 33 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης (CEF).

Η νέα μελέτη της φιλοευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης δείχνει πως η βρετανική οικονομία είναι κατά 5,5% συρρικνωμένη σε σχέση με το ΑΕΠ που θα παραγόταν αν δεν είχε συντελεστεί το Brexit.

Πιο συγκεκριμένα, το εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα είναι κατά 7% πιο μικρό και οι επενδύσεις κατά 11% λιγότερες.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του CEF Τζον Σπρίνγκφορντ δήλωσε στον Independent που αποκάλυψε τη μελέτη πως το Brexit «έχει σαφώς έναν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία». Ο ίδιος σχολίασε πως «υπάρχει ένα κενό μεταξύ αυτών που λένε οι πολιτικοί για το Brexit και των όσων μας λένε τα δεδομένα».

Ως προς τα οικονομικά δεδομένα σε περίπτωση που η Βρετανία ήταν ακόμα μέλος της ΕΕ η ανάλυση του CEF βασίστηκε στα αποτελέσματα άλλων μεγάλων οικονομιών στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από το Brexit, όπως των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Αυστραλίας.

Η προηγούμενη αντίστοιχη μελέτη της δεξαμενής σκέψης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως στα τέλη του 2021 το βρετανικό ΑΕΠ ήταν κατά 5,2% μικρότερο σε σχέση με το πώς θα ήταν η οικονομική κατάσταση δίχως το Brexit. Η πρόσθετη θεωρητική συρρίκνωση του ΑΕΠ συντελέστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η βρετανική οικονομία, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, άρχισε να βιώνει τον αντίκτυπο του Brexit ήδη από τη χρόνια του δημοψηφίσματος, το 2016. Ο αντίκτυπος αυτός έχει γίνει πιο μεγάλος από τις αρχές του 2021, όταν δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε πλήρως την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με την οριστική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών.

Ο κ. Σπρίνγκφορντ δήλωσε δε πλέον βέβαιος ότι η ασθενέστερη οικονομική επίδοση της χώρας οφείλεται όντως στην έξοδο από την ΕΕ και όχι στην πανδημία, που όπως παραδέχθηκε είχε δυσκολέψει την αξιολόγηση των συνεπειών του Brexit κατά την προηγούμενη διετία.

Ο ίδιος κατηγόρησε τους πολιτικούς αμφοτέρων των μεγάλων κομματικών παρατάξεων ότι δεν είναι ειλικρινείς με το βρετανικό λαό για τις οικονομικές συνέπειες του Brexit.

Η μελέτη αυτή για την οικονομία έρχεται λίγο μετά από την έκθεση του οργανισμού υγείας Nuffield Trust που επισήμαινε πως η κρίση αναφορικά με τη λειψανδρία στο εθνικό σύστημα υγείας NHS έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω του Brexit.

Η ίδια έκθεση σημείωνε πως η διάρρηξη των απρόσκοπτων εμπορικών δεσμών με την ΕΕ έχει οδηγήσει και σε ελλείψεις φαρμάκων και ιατρικών συσκευών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: skai.gr