Σούνακ: Πιθανότατα από πύραυλο εντός Γάζας το πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που εξήγαγε από την επίσκεψη στην περιοχή, ο κ. Σούνακ είπε πως προκύπτουν τρία μηνύματα.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική εκτίμηση για την πολύνεκρη έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας, βασισμένη στην πολυήμερη ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας, είναι πως «πιθανότατα οφείλεται σε πύραυλο ή τμήμα του που εκτοξεύτηκε μέσα από τη Γάζα προς το Ισραήλ», ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Ρίσι Σούνακ.

Σε έκτακτη ενημέρωση της ολομέλειας για το ταξίδι του σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί στα συμπεράσματά τους, καθώς οι αρχικές αναφορές σε πλήγμα από τις ισραηλινές δυνάμεις είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που εξήγαγε από την επίσκεψη στην περιοχή, ο κ. Σούνακ είπε πως προκύπτουν τρία μηνύματα.

Αρχικά πως «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα». Σημείωσε ότι χαιρετίζει τη βοήθεια που έχει ήδη περάσει στη Γάζα και ότι συνιστά σημαντική πρόοδο, όχι όμως επαρκή πρόοδο.

«Πρέπει να υπάρχει διαρκής ροή βοήθειας και θα συνεχίσουμε τη διπλωματική πίεση», πρόσθεσε ο Βρετανός ηγέτης, ανακοινώνοντας διπλασιασμό της βρετανικής συνεισφοράς ως προς την ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή με ακόμα 20 εκατομμύρια λίρες.

Το δεύτερο μήνυμα, είπε, είναι πως δεν είναι ώρα για υπερβολές και απλοϊκές προσεγγίσεις, αλλά για διπλωματία που αναγνωρίζει την πραγματικότητα επί τους εδάφους. Εκτίμησε ότι η Βρετανία έχει σημαντικό ρόλο να παίξει, καθώς η φωνή της «μετράει».

Το τρίτο μήνυμα είναι πως κάποιοι επιδιώκουν την κλιμάκωση, όπως φαίνεται από τις επιθέσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, την ένταση στη Δυτική Όχθη και την προσπάθεια ανάμειξης από την Υεμένη. «Άρα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην επιδίωξη σταθερότητας και λύσης δύο κρατών», τόνισε ο Ρίσι Σούνακ, συμπληρώνοντας πως όλοι οι εταίροι είναι προσηλωμένοι στην αποτροπή της κλιμάκωσης της βίας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης πως η Βρετανία συμπαραστέκεται στο Ισραήλ και ότι οι συναντήσεις στο Ισραήλ με συγγενείς ομήρων θα είναι μια εμπειρία που θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή. Σημείωσε δε πως μετέφερε το μήνυμα στην ισραηλινή ηγεσία ότι η αντίδραση πρέπει να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Είπε δε πως η Βρετανία αναγνωρίζει πως ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει πολύ, όντας επίσης θύμα της Χαμάς.

Σχολίασε ότι η Χαμάς ενδιαφέρεται περισσότερο για τους χρηματοδότες της στο Ιράν παρά για τα παιδιά «πίσω από τα οποία κρύβεται» και τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα σενάριο στο οποίο η Χαμάς μπορεί να αφεθεί να ελέγχει τη Γάζα», με όλους τους ηγέτες να συμφωνούν ότι είναι μια στιγμή ορόσημο και ότι πρέπει να χαραχτεί ένα καλύτερο μονοπάτι.