Ευχαριστημένος από το «επικείμενο» άνοιγμα της διάβασης Ράφα, δήλωσε ο Σούνακ

Σε δήλωση λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο από το Κάιρο που επισκέφθηκε σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργό, σημείωσε ότι το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα είναι προτεραιότητα της διπλωματικής προσπάθειας που καταβάλλει από την αρχή της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ είπε πως είναι ευχαριστημένος που πλέον «επίκειται» να ανοίξει η διάβαση της Ράφα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου, ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.

Σε δήλωση λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο από το Κάιρο που επισκέφθηκε σήμερα, ο κ. Σούνακ σημείωσε ότι το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα είναι προτεραιότητα της διπλωματικής προσπάθειας που καταβάλλει από την αρχή της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, στην πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι ο κ. Σούνακ επισήμανε την ανάγκη οι ηγέτες να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί μετάδοση της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Καλωσόρισε δε τις προσπάθειες της Αιγύπτου να ανοίξει η διάβαση της Ράφα και διαβεβαίωσε, όπως και στη δήλωσή του, για τη βρετανική προσήλωση στην παροχή βοήθειας προς τους αμάχους της Γάζας.

Αργότερα, επίσης στο Κάιρο, ο κ. Σούνακ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξέφρασε συλλυπητήρια για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη προστασίας αμάχων, πολιτικών υποδομών και ελαχιστοποίησης των θανάτων πολιτών.

Καταδίκασαν επίσης «την τρομοκρατία της Χαμάς» και τόνισαν ότι «η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό».

Ο κ. Σούνακ αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και επαναδιατύπωση τη βρετανική δέσμευση σε λύση δύο κρατών.