ΚΑΙΡΟΣ

Η Σουηδία καταθέτει νομοσχέδιο για την ασφάλεια- Στόχος να άρει το βέτο ένταξής στο ΝΑΤΟ η Τουρκία

Ο νέος νόμος θα προβλέπει την ποινικοποίηση για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η σουηδική κυβέρνηση θα στείλει σήμερα στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ελπίζοντας να πείσει την Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο νέος νόμος, οι εργασίες για τον οποίο ξεκίνησαν το 2017, αφότου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου στη Στοκχόλμη σκοτώνοντας πέντε άτομα, θα προβλέπει την ποινικοποίηση για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε η κυβέρνηση.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί αυτό που η Άγκυρα αποκαλεί μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Τουρκία ανέφερε πρόσφατα ότι θα εγκρίνει μόνο το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ένας εκπρόσωπος του Σουηδού υπουργού Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει σήμερα το νομοσχέδιό της στο κοινοβούλιο, αφού το ενέκρινε επίσημα νωρίτερα σήμερα.

«Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι κεντρικό μέρος της τριμερούς συμφωνίας», έγραψε ο Στρόμερ σε άρθρο στην εφημερίδα Dagens Nyheter, αναφερόμενος σε ένα τριμερές μνημόνιο για τα βήματα προς την τουρκική επικύρωση που υπεγράφη πέρυσι από Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία.

«Με τη νέα νομοθεσία που παρουσιάζει τώρα η κυβέρνηση, η Σουηδία θα έχει ένα ισχυρό εργαλείο για τη δίωξη ατόμων που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει τα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Άλλα κράτη μέλη ελπίζουν ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα ενταχθούν στη Συμμαχία στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Η Άγκυρα θέλει το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη ειδικότερα να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή γραμμή κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας και της Φινλανδίας, και μια άλλη οργάνωση που η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η τουρκική κυβέρνηση τον Ιανουάριο διέκοψε τις συνομιλίες για τα αιτήματα των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αφού ένας Δανοσουηδός πολιτικός έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία επρόκειτο να επαναλάβουν τις τριμερείς συζητήσεις για τα αιτήματα ένταξής τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε μια συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο κρατικών λειτουργών.

Απομένει να οριστεί ημερομηνία για την ψήφιση του νομοσχεδίου από τους Σουηδούς βουλευτές.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να τεθεί σε ισχύ ο νόμος τον Ιούνιο. Τον Ιανουάριο τέθηκε σε ισχύ μια τροποποίηση του Συντάγματος που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τον προτεινόμενο νόμο.

Πηγή: skai.gr