Νεκρός σε συμπλοκή με αστυνομικούς ο τρομοκράτης των Βρυξελλών - Ζούσε παράνομα στη Σουηδία

Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης με δύο νεκρούς Σουηδούς στις Βρυξέλλες, ήταν ένας 45χρονος Τυνήσιος που ζήτησε άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019

Ο δράστης της επίθεσης στις Βρυξέλλες, που σκότωσε δύο Σουηδούς υπηκόους το βράδυ της Δευτέρας, ζούσε παράνομα και στη Σουηδία, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της χώρας Ουλφ Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου. 

«Δεν είναι θετικό» ότι ο τρομοκράτης των Βρυξελλών ήταν ελεύθερος, τόνισε την Τρίτη ο Σουηδός πρωθυπουργός. Ο 45χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα το πρωί σε καφέ των Βρυξελλών, από τη βελγική αστυνομία. 

Ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας 45χρονος Τυνήσιος, ονόματι Αμπντεσαλέμ Λ. Σε συνέντευξη Τύπου, η Βελγίδα υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Νικόλ ντε Μουρ ανακοίνωσε ότι ο Τυνήσιος είχε ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019, μετά την οποία η αίτησή του απορρίφθηκε, και ο άνδρας εξαφανίστηκε.

Killer

«Δεν είναι θετικό (σ.σ okay)» ότι ο τρομοκράτης ήταν ελεύθερος, παρότι ήταν γνωστό ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», δήλωσε ο Ουλφ Κρίστερσον.

Από αυτό εξάγονται τα απαραίτητα συμπεράσματα για την πολιτική ασύλου στη Σουηδία, τόνισε. 

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσων έχει απορριφθεί το αίτημά τους για άσυλο δεν θα βρίσκονται παράνομα στη Σουηδία, αλλά στην πραγματικότητα θα εγκαταλείπουν τη χώρα» ξεκαθάρισε ο Κρίστερσον. 

Η σουηδική αστυνομία και η κρατική ασφάλεια Säpo πρέπει να έχουν περισσότερες εξουσίες για τον σκοπό αυτό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τα δυο θύματα από τη Σουηδία φορούσαν τις φανέλες της εθνικής τους ομάδας ενόψει του αγώνα με το Βέλγιο για τα προκριματικά του Euro 2024. 

Killer

Ποιος ήταν ο 45χρονος Τυνήσιος 

Ήταν γνωστός στην αστυνομία και ήταν ύποπτος για συμμετοχή σε εμπορία ανθρώπων και οι αναφορές των αρχών επισήμαναν ότι αποτελούσε κίνδυνο για την κρατική ασφάλεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και σκόπευε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να διεξαγάγει ιερό πόλεμο.

Ωστόσο, λόγω ελλιπών στοιχείων οι βελγικές αρχές δεν μπόρεσαν να  αποδείξουν τις υποψίες και έτσι δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ επισήμως ως επικίνδυνος.

Ο άνδρας ήταν υπό έρευνα ως ύποπτος για απειλητική συμπεριφορά εναντίον ενός ατόμου σε κέντρο ασύλου και η ακρόαση για αυτό το περιστατικό επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη, είπε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης.

Μετά τις επιθέσεις, δημοσίευσε βίντεο στο διαδίκτυο λέγοντας ότι είχε σκοτώσει ανθρώπους στο όνομα του Θεού και φέρεται ότι οι πράξεις του να υποκινήθηκαν από τις αρχές του Ισλαμικού Κράτους.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης είχε αναρτήσει φωτογραφία του στην Γένοβα, σε σελίδα που διατηρούσε στο Facebook.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η σελίδα είχε δημιουργηθεί το 2021, ενώ στην φωτογραφία (η οποία πιθανόν προέκυψε από επεξεργασία βίντεο που τραβήχτηκε με κινητό) ο Λασουέντ βρίσκεται στην πλατεία της Νίκης (Πιάτσα Ντέλα Βιτόρια) της Γένοβας.

Η ιταλική εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας προσπαθεί τώρα να καθορίσει, με χρονική ακρίβεια, πότε ο τρομοκράτης πέρασε από την περιφέρεια της Λιγουρίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γένοβα. Ο Αμπντεσλάμ Λασουέντ είχε δημιουργήσει την συγκεκριμένη σελίδα χρησιμοποιώντας το πλαστό όνομα Σλαϊέμ Σλούμα.

Πηγή: skai.gr