ΚΑΙΡΟΣ

Σουδάν: 3 παιδιά ανάμεσα στους εγκλωβισμένους Έλληνες στην εκκλησία - «Δεν πλησιάζουμε ούτε στα παράθυρα, μπορεί να σκοτωθούμε»

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Οι μαρτυρίες για τα όσα βιώνουν μέσα στη Μητρόπολη είναι δραματικές - Δύο αδερφές εγκλωβισμένες επικοινώνησαν με τη μητέρα τους που επίσης είναι εγκλωβισμένη σπίτι της - Συγκλονιστικό βίντεο μέσα από την ελληνορθόδοξη εκκλησία

Συνεχίζεται η αγωνία για τους 15 Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Μητρόπολη του Σουδάν οι οποίοι ζουν δραματικές ώρες καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις στο Χαρτούμ.

Οι μαρτυρίες τους για τα όσα βιώνουν μέσα στη Μητρόπολη είναι δραματικές. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ανάμεσα στους εγκλωβισμένους είναι και τρία παιδιά ηλικίας 9-10 ετών καθώς επίσης και δύο αδερφές οι οποίες κατάφεραν να μιλήσουν τηλεφωνικά με τους γονείς τους που βρίσκονται επίσης εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους, πολύ κοντά στην Μητρόπολη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ εγκλωβισμένη Ελληνίδα, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες καθώς τα τρόφιμα που έχουν στη διάθεσή τους είναι λιγοστά. Επίσης, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το μόνο που διαθέτουν όπως επισημαίνει είναι μια γεννήτρια την οποιά και χρησιμοποιούν τα βράδια προσπαθώντας ωστόσο να μην γίνουν αντιληπτοί. 

«Δε μπορούμε να πλησιάσουμε ούτε τα παράθυρα γιατι μπορει να σκοτωθουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά περιγράφοντας το χάος που επικρατεί στους δρόμους της πρωτεύουσας του Σουδάν. 

Νωρίτερα, στη δημοσιότητα έφερε ο ΣΚΑΪ και συγκεκριμένα, οι «Δεκατιανοί» βίντεο - ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ. Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο φαίνονται οι εχθροπραξίες ενώ ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. 

Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιέγραψε χαμηλόφωνα όσα αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες. «Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απέξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί.  Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια.  Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα» περιέγραψε η κυρία Καλημέρη. 

Χθες, ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας μιλώντας στο ΣΚΑΪ για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί ανέφερε: «Από χθες και μέχρι σήμερα χτυπάνε τη Μητρόπολη. Τώρα πριν λίγο χτύπησαν και τις δύο πόρτες της Μητρόπολης είτε είναι αδέσποτες σφαίρες, είτε χτυπούν αδιάκριτα. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά, δεν έχει συμβεί ξανά να χτυπήσουν εκκλησία, να χτυπήσουν σημείο που υπάρχει σημαία άλλου κράτους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Πριν να πάρετε τηλέφωνο εσείς είχαν χτυπήσει και τις δύο πόρτες της Μητρόπολης. Είμαστε 15 άτομα. Έχουμε εγκλωβιστεί εδώ από χθες το πρωί. Έχει κοπεί το ρεύμα, έχει κοπεί το νερό, έχουν κοπεί όλα. Το internet παραπαίει. Και αυτό σε λίγο θα κοπεί. Κάποιες λίγες προμήθειες έχουμε και ευχόμαστε μέχρι αύριο να βρούμε μία λύση. Μία λύση για να μετακινηθούν οι άνθρωποι από εδώ».

Στη δίνη του εμφυλίου το Σουδάν

Το Σουδάν βυθίζεται στο χάος με τους νεκρούς να φτάνουν τουλάχιστον τους 97 και τους τραυματίες να αγγίζουν τους 1.000. Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και της παραστρατιωτικής ομάδας «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» του στρατηγού Ντάγκλο, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. 

«Δεν μπορώ να φύγω από το σπίτι. Είναι πολύ επικίνδυνα έξω. Ο στρατός είναι παντού, δεν ξέρω ποιοι είναι. Είναι άθλιο. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί, αν φύγω από το σπίτι μου» αναφέρει ο Αμίντ Χαλαφαλαχ, κάτοικος Χαρτούμ.

Τα νοσοκομεία έχουν βασικές ελλείψεις σε φάρμακα και λόγω των διακοπών ρεύματος και τα μηχανήματα παροχής οξυγόνου δεν λειτουργούν. Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο έχουν διακόψει την λειτουργία τους και οι δύο φατρίες ερίζουν την κατάκτηση στρατηγικών υποδομών, χωρίς να είναι σαφές μέχρι αυτή την ώρα ποιος έχει το πάνω χέρι στο Σουδάν.

«H ανταλλαγή πυρών πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η φωνή της λογικής πρέπει να κυριαρχήσει.Όλοι θα χάσουν. Και δεν υπάρχει νίκη, όταν είναι πάνω από τις σορούς των ανθρώπων μας» αναφέρει ο Αμπντάλα Χαμντοκ, πρώην πρωθυπουργός του Σουδάν. 

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί και στη διεθνή κοινότητα η οποία καλεί και τις δύο πλευρές να έρθουν σε διαπραγματεύσεις χωρίς ωστόσο να φαίνεται καμία από τις δύο πλευρές διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. 

«Επικρατεί η ισχυρή θέση, σε όλους τους εταίρους μας, για την ανάγκη μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός και επιστροφή στις συνομιλίες, συνομιλίες που ήταν πολύ ελπιδοφόρες για να βάλουν το Σουδάν στην πορεία προς μια πλήρη μετάβαση σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία των πολιτών» επισήμανε ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. 


 

Πηγή: skai.gr