Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων που βρίσκονται σε πόλεμο για πάνω από τέσσερις μήνες με τους παραστρατιωτικούς, έφθασε χθες Κυριακή στο Πορτ Σουδάν, τη μοναδική πόλη του Σουδάν που διαθέτει αεροδρόμιο σε λειτουργία, κατά επίσημες ανακοινώσεις.
Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα, τη 15η Απριλίου, ο στρατηγός Μπουρχάν, de facto αρχηγός του κράτους από τη στιγμή που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 2021, ήταν ταμπουρωμένος στο γενικό αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, όπου έχουν επιτεθεί επανειλημμένα οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, του δεύτερου τη τάξει της στρατιωτικής χούντας προτού μετατραπεί στον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των de facto αρχών, ο στρατηγός Μπουρχάν συναντήθηκε χθες με τον δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, τον Μαλίκ Αγκάρ, και άλλα στελέχη της κυβέρνησης που έχουν μετεγκατασταθεί στο Πορτ Σουδάν.
Την Πέμπτη, για πρώτη φορά, εμφανίστηκε σε βόρειο προάστιο του Χαρτούμ, κατόπιν στην Ατμπάρα, 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, επιθεωρώντας στρατεύματα και χαιρετώντας πολίτες, διαβεβαιώνοντας τους πάντες πως η νίκη είναι «κοντά».
Ενώ το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ βομβαρδίστηκε από τις πρώτες ώρες του πολέμου, αυτό στο Πορτ Σουδάν συνεχίζει να λειτουργεί. Πέρα από αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, υποδέχεται επίσης αεροπλάνα ιδιωτικών εταιρειών, τα οποία εκτελούν πτήσεις προς και από το Σουδάν.
Δίνει και παίρνει φημολογία για πιθανό ταξίδι του στρατηγού Μπουρχάν στο εξωτερικό. Σουδανοί δημοσιογράφοι επικαλούνται πρωτεύουσες που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στο διπλωματικό παιγνίδι στο Σουδάν, ειδικά το Κάιρο, που υποστηρίζει από πάντα τον στρατό, και το Ριάντ, το οποίο στην αρχή του πολέμου διεξήγαγε από κοινού με την Ουάσιγκτον διαπραγματεύσεις για να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός.
Στο μεταξύ οι μάχες δεν σταματούν. Χθες Κυριακή «ρουκέτες έπληξαν σπίτια προκαλώντας πέντε θύματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ιατρική πηγή στο Χαρτούμ.
Κάτοικοι έκαναν επίσης λόγο για αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα.
Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 5.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED. Ο πραγματικός απολογισμός όμως θεωρείται πως είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς πολλές περιοχές της χώρας είναι εντελώς αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ τα δυο στρατόπεδα δεν ανακοινώνουν τις απώλειές τους.
Πάνω από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης και πάνω από 6 εκατομμύρια Σουδανοί βρίσκονται πλέον στα «όρια του λιμού», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο πόλεμος και η πείνα απειλούν πλέον να «κυριεύσουν» ολόκληρο το Σουδάν και να βυθίσουν την περιοχή σε ανθρωπιστική καταστροφή, προειδοποίησε την Παρασκευή ο ΟΗΕ, αντιμέτωπος με ελλείψεις κεφαλαίων και γραφειοκρατικά εμπόδια για τη διανομή βοήθειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.