Ο αριθμός των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν που έχουν αναπτυχθεί στην Υεμένη μειώθηκε σε 5.000 από 15.000 όταν άρχιζε η εμπλοκή τους στον πόλεμο, δήλωσε την Κυριακή ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ, κάνοντας λόγο για μια σύρραξη που είναι αδύνατον να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα.
Ο Χάμντοκ, επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο, δυνάμει της συμφωνίας του κινήματος διαμαρτυρίας με τον στρατό που ακολούθησε την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ τον Απρίλιο, αποκάλυψε για πρώτη φορά πόσοι είναι οι Σουδανοί στρατιωτικοί στην Υεμένη, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου έκανε πολυήμερη επίσκεψη.
Ο στρατός του Σουδάν επιχειρεί στην Υεμένη ενταγμένος στη στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι.
«Όσον αφορά την Υεμένη, είπαμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση», δήλωσε ο Χάμντοκ σε δημοσιογράφους, συνοψίζοντας τα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
Υπήρχαν σενάρια περί μείωσης των στρατευμάτων του Σουδάν στην Υεμένη από τον Ιούνιο, όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως αποσύρουν μέρος των δυνάμεών τους. Τα ΗΑΕ γνωστοποίησαν αργότερα πως απέσυραν τις δυνάμεις τους από την Άντεν (νότια).
Μέρος του κινήματος διαμαρτυρίας στο Σουδάν επέκρινε έντονα την απόφαση του καθεστώτος του Μπασίρ — ο οποίος κατέλαβε την εξουσία το 1989, με το πραξικόπημα των ισλαμιστών που υποστηρίχθηκε από τον στρατό — να αναπτύξει στρατεύματα στην Υεμένη. Μέρος της κοινής γνώμης στο Σουδάν απαιτούσε εξάλλου να επιστρέψουν οι σουδανικές δυνάμεις διότι υφίσταντο βαριές απώλειες.
Η σύρραξη στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου θεωρείται από αρκετούς αναλυτές πόλεμος δι’ αντιπροσώπων ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη.
Το Ριάντ διεξάγει ανεπίσημα συνομιλίες με τους Χούθι από τα τέλη του Σεπτεμβρίου για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με πηγές. Η Σαουδική Αραβία μοιάζει να επιδιώκει σταδιακή απεμπλοκή της από την ένοπλη σύρραξη — που έχει δημιουργήσει αυτήν που τα Ηνωμένα Έθνη αποκαλούν τη «χειροτερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη», αφού έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει οδηγήσει εκατομμύρια άλλους στα πρόθυρα του λιμού — καθώς αμαυρώνει την εικόνα του βασιλείου σε διεθνές επίπεδο.
Ο Χάμντοκ διαβεβαίωσε ότι δεν συζήτησε το ζήτημα της απόσυρσης των ένοπλων δυνάμεων του Σουδάν από την Υεμένη στις επαφές που έκανε στις ΗΠΑ με αξιωματούχους και κοινοβουλευτιούς. Οι συνομιλίες, που ο μεταβατικός πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχείς, επικεντρώθηκαν στη διαγραφή του Σουδάν από τον κατάλογο των κρατών που η Ουάσινγκτον κατηγορεί πως «υποστηρίζουν την τρομοκρατία», βήμα που θα επιτρέψει στο Χαρτούμ να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κεφάλαια από διεθνείς δανειστές και δωρητές.
Οι ΗΠΑ είχαν εγγράψει το Σουδάν σε αυτόν τον κατάλογο το 1993, εξαιτίας του ότι είχε φιλοξενήσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.
Οι έξι από τους επτά όρους που είχαν τεθεί για τη διαγραφή της χώρας από αυτόν τον κατάλογο έχουν εκπληρωθεί — συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης της κατάστασης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και της έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών με οργανώσεις ανταρτών — και συζητείται η αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών, τόνισε ο Χάμντοκ σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.
Η Ουάσινγκτον αξιώνει τη χορήγηση αποζημιώσεων από το Σουδάν σε οικογένειες θυμάτων των επιθέσεων της Αλ Κάιντα εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία (1998) και εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Cole (2000).
Εξάλλου συνομιλίες για τη διμερή αντιτρομοκρατική συνεργασία βρίσκονται επίσης «σε εξέλιξη», σημείωσε.
Η διαγραφή του Σουδάν από τον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την «τρομοκρατία» υπόκειται στην έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσο. Ο Χάμντοκ επισήμανε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αυτής.
Κατά τη διάρκεια της εξαήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού του Σουδάν στις ΗΠΑ, συμφωνήθηκε να οριστούν πρέσβεις της μιας χώρας στην πρωτεύουσα της άλλης — για πρώτη φορά έπειτα από 23 χρόνια.
Ο Χάμντοκ γνωστοποίησε επίσης ότι διεξήγαγε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα για το εξωτερικό χρέος του Σουδάν, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.