Της Αθηνάς Παπακώστα
Γιγάντια είναι η επιχείρηση πολλών χωρών για να απομακρύνουν διπλωματικό προσωπικό και πολίτες από το Σουδάν καθώς, σε εξέλιξη βρίσκονται αιματηρές μάχες για 10η ημέρα πλέον, με την ελπίδα για εκεχειρία να εξαφανίζεται για ένα ακόμη 24ωρο.
Η επιτυχής απομάκρυνση προσωπικού και πολιτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το βράδυ του Σαββάτου, από αέρος, σε ασφαλή τοποθεσία στην Αιθιοπία, αύξησε την πίεση στις λοιπές τρίτες χώρες για να απεγκλωβίσουν με ασφάλεια και εκείνες προσωπικό και πολίτες από το Σουδάν εν μέσω μαχών.
Η Γαλλία ξεκίνησε επιχείρηση ταχείας εκκένωσης αλλά πληροφορίες, χθες, Κυριακή, ανέφεραν ότι η οχηματοπομπή της χτυπήθηκε με αποτέλεσμα ένας επιβάτης Γάλλος υπήκοος να τραυματιστεί. Αν και το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας μέχρι χθες τη νύχτα δεν είχε επιβεβαιώσει το γεγονός, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης. Ειδικότερα, ο στρατός του Σουδάν κατηγόρησε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση, Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξς, RSF άνοιξε πυρ κατά της γαλλικής οχηματοπομπής με την RSF να υποστηρίζει ότι την αυτοκινητοπομπή χτύπησαν πολεμικά αεροσκάφη.
Την ίδια στιγμή, από το χάος θέλουν να ξεφύγουν και οι Σουδανοί. Σύμφωνα με αναφορές, από την περιοχή του Νταρφούρ στα δυτικά της χώρας έως και 20.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα περνώντας στο Τσαντ. Άλλοι εγκαταλείπουν το Χαρτούμ και - διασχίζοντας με λεωφορεία και φορτηγά επικίνδυνες για τη ζωή τους διαδρομές - φτάνουν μέχρι τον βορρά και περνούν στην Αίγυπτο.
Οι εκκλήσεις φοιτητών από άλλες χώρες της Αφρικής, από τη Μέση Ανατολή και την Ασία που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ, είναι δραματικές. «Ταξιδεύαμε επί 15 ώρες με κίνδυνο τη ζωή μας» ανέφερε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία Αιγύπτιος φοιτητής οδοντιατρικής που διέσχισε τουλάχιστον 1.000 χιλιόμετρα εν μέσω μαχών με λεωφορείο.
Η κατάσταση στο Σουδάν είναι εκτός ελέγχου. Η πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ, μοιάζει με πόλη – φάντασμα και εν αντιθέσει με το Νταρφούρ δεν έχει «μάθει» σε μάχες. Σήμερα η πρωτεύουσα των 5,9 εκατομμυρίων κατοίκων θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Οι συγκρούσεις για τον έλεγχο κυβερνητικών κτιρίων και του προεδρικού μεγάρου του Σουδάν μαίνονται ανάμεσα στις κατοικίες.
Τα πλήγματα έχουν καταστρέψει βασικές υποδομές με αποτέλεσμα πολίτες να έχουν μείνει χωρίς τρεχούμενο νερό ή/και ηλεκτρικό ενώ, και οι βασικές προμήθειες όπως είναι το φαγητό και τα φάρμακα να μην είναι πλέον επαρκείς ενώ, είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να αναπληρωθούν αφού οι εν εξελίξει συγκρούσεις και τα πολλά περιστατικά λεηλασιών αποτελούν ισχυρούς αποτρεπτικούς λόγους για να μην βγει κανείς από το μέρος όπου έχει βρει καταφύγιο εδώ και 10 ημέρες.
Καταστροφική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το Σύστημα Υγείας πλέον είναι μία ανάσα πριν την πλήρη κατάρρευση και επαναλαμβάνουν ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών είναι πολύ υψηλότερος από τον, μέχρι στιγμής, επίσημο απολογισμό.
Χθες χάθηκε και η σύνδεση στο Διαδίκτυο αλλά και η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σε ό,τι αφορά στη νέα κατάπαυση του πυρός για τον εορτασμό της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Φιτρ, για ακόμη μία φορά δεν τηρήθηκε και με το πέρας πλέον του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, αναλυτές σημειώνουν ότι οι μάχες θα γίνουν σφοδρότερες.
Καμία από τις δύο πλευρές, είτε από την πλευρά του στρατού του Σουδάν υπό τον Αμπντέλ Αλ Μπουρχάν, είτε από εκείνη του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο των RSF δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω. Αντιθέτως, οι δύο άνδρες παραμένουν διψασμένοι για εξουσία και αποφασισμένοι να την πάρουν στα χέρια τους.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.