ΚΑΙΡΟΣ

Δεν έχω φιλική σχέση με τον Πούτιν, απαντά η σοπράνο Νετρέμπκο μετά τον σάλο και καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ρωσίδα σοπράνο 'Αννα Νετρέμπκο καταδίκασε σήμερα, μέσω του δικηγόρου της στο Βερολίνο, τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας ότι προηγούμενες δηλώσεις της θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν.

Η διεθνούς φήμης σοπράνο έχει δεχθεί έντονη κριτική για τη σχέση της με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η άρνησή της να λάβει σαφείς αποστάσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση εμφανίσεών της στη Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο, στο Μπάντεν-Μπάντεν, στη Βιέννη και στο Μόναχο. Αρχικά η κυρία Νετρέμπκο δήλωσε μόνο ότι ήταν αντίθετη με τον πόλεμο, τονίζοντας ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά κατόπιν ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί για ένα διάστημα από τις καλλιτεχνικές εμφανίσεις.

Όλο αυτό το διάστημα η ρωσίδα λυρική καλλιτέχνης δέχεται σφοδρή κριτική από συνεργάτες, συναδέλφους, διεθνή ΜΜΕ και κοινό, καθώς κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από τον εορτασμό των γενεθλίων της στο Κρεμλίνο, αλλά και από συνάντησή της τον Δεκέμβριο του 2014 με τον ηγέτη των φιλορώσων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας Όλεχ Τσάρεφ, κρατώντας τη σημαία του αυτοαποκαλούμενου κράτους «Νέα Ρωσία». Η Νετρέμπκο του είχε μάλιστα δωρίσει 15.000 ευρώ, ενώ ο Τσάρεφ βρισκόταν ήδη σε λίστα με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

Σήμερα, σε ανακοίνωση που διένειμε ο δικηγόρος της, Κρίστιαν Σερτς, η 'Αννα Νετρέμπκο δηλώνει ότι οι σκέψεις της βρίσκονται «με τα θύματα αυτού του πολέμου και τις οικογένειές τους» και ταυτόχρονα τονίζει ότι δεν είναι «μέλος κανενός πολιτικού κόμματος» ούτε «συνδέεται με κανέναν ηγέτη της Ρωσίας», καθώς και ότι έχει συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν «μόνο μερικές φορές» σε όλη της τη ζωή. Επισημαίνει μάλιστα ότι είναι Ρωσίδα, αλλά και κάτοχος αυστριακής υπηκοότητας, ενώ ζει στη Βιέννη.

Ο νέος παραγωγός της, Μαξίμ Μπερίν θεωρεί πάντως βέβαιο ότι η κυρία Νετρέμπκο θα επιστρέψει στις μεγάλες σκηνές τον Μάιο. «Αστέρια της κλάσης της είναι αναντικατάστατα και ένα μποϋκοτάζ δεν μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Αν οι Ρώσοι απομακρυνθούν από τους κορυφαίους χώρους στον κόσμο, η κλασική κουλτούρα θα πεθάνει», δήλωσε ο κ. Μπερίν στην Komsomolskaya Pravda.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ