ΚΑΙΡΟΣ

Αντιδράσεις στην Τουρκία μετά το «σόου» Ερντογάν για το Αμπντουλχαμίντ Χαν - «Μας παγιδεύει στο Χάρτη της Σεβίλλης»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε το γεωτρύπανο ως "το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας" -  Τι είναι ο "Χάρτης της Σεβίλλης" 

Σε προεκλογικό σόου, και δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση, επιδόθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν από το λιμάνι Τασούκου στη Μερσίνη στον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Ωστόσο, οι οπαδοί της «Γαλάζιας Πατρίδας» αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση του Ερντογάν για έρευνες του σκάφους ανοιχτά των ακτών της Αττάλειας.

Όπως υποστήριξε, η Τουρκία πραγματοποιεί εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης στη Μεσόγειο εντός της δικαιοδοσίας της, λέγοντας: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για αυτό». 

Στην πομπώδη τελετή εμφανίστηκαν «όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», μεταξύ άλλων οι Καλίν, Οκτάι, Τσελίκ, Ακάρ και Αλτούν. 


Το νέο γεωτρύπανο έβδομης γενιάς της Τουρκίας θα επιχειρήσει ανοιχτά των ακτών της επαρχίας Αττάλειας στη Μεσόγειο για εξερεύνηση υδρογονανθράκων.

«Θα στείλουμε το πλοίο μας, Abdulhamid Han, στο οικόπεδο Yorukler-1, 55 χιλιόμετρα (34 μίλια) μακριά από το Γκαζίπασα (της Αττάλειας)», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής για την πρώτη αποστολή του 4ου πλοίου γεωτρήσεων Abdulhamid Han της Τουρκίας στο Tasucu. λιμάνι στη μεσογειακή πόλη Μερσίνα της χώρας.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι το γεωτρύπανο Abdulhamid Han είναι «το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας» στον τομέα της ενέργειας. Καυχήθηκε δε η Τουρκία διαθέτει έναν «σπάνιο» στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο με τα πλοία της Fatih, Kanuni, Yavuz και Abdulhamid Han.


Σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου, ο Ερντογάν είπε: «Τώρα, με τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο πλοία σεισμικής έρευνας, ασχολούμαστε και με αυτό το πεδίο».

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης: «Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες στα 10 οικόπεδα που απαιτούνται για την πρώτη φάση του φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας και να αρχίσουμε να θέτουμε το φυσικό αέριο που αποκτάται από εκεί σε λειτουργία για το έθνος μας το 2023».


Το πλοίο Abdulhamid Han έχει μέγιστο βάθος λειτουργίας 3.600 μέτρα, ύψος πύργου 104 μέτρα και ικανότητα πληρώματος 200 ατόμων. Το γεωτρύπανο είναι ένα από τα πέντε πλοία έβδομης γενιάς παγκοσμίως, με μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα.

Σε ανάρτηση που έκανε ο Ερντογάν ανέφερε ότι το γεωτρύπανο θα εργάζεται μέρα-νύχτα. 

Παράλληλα, εξέδωσε Navtex, με την οποία δεσμεύει την περιοχή κοντά στην Αττάλεια μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά: 

TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
TURNHOS N/W : 0770/22
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN AND MURAT İLHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YÖRÜKLER-1 AREA BOUNDED BY;
36 03.87 N - 031 54.26 E
36 05.88 N - 031 54.23 E
36 05.90 N - 031 56.70 E
36 03.90 N - 031 56.73 E
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 072059Z OCT 22

«Μας παγιδεύει στο Χάρτη της Σεβίλλης»

Η δεξαμενή σκέψης Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής) σε ανάρτησή της στο twitter σημειώνει: «Αυτό που φοβόμασταν έγινε πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι το οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipaşa. Με άλλα λόγια, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε…».
 

Ο λεγόμενος «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η ΕΕ ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. 

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Πηγή: skai.gr