ΚΑΙΡΟΣ

Σολτς: Μέτρα κατά του αντισημιτισμού - Άμεση απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη σε «χειμερινό πακέτο» που ετοιμάζει το Βερολίνο για την Ουκρανία, αλλά και στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για λύσεις με «ανθρωπιά και τάξη»

Σκληρά μέτρα κατά του αντισημιτισμού προανήγγειλε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα αποτελεί η απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη στήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Μιλώντας στην Bundestag, ο καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη σε «χειμερινό πακέτο» που ετοιμάζει το Βερολίνο για την Ουκρανία, αλλά και στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για λύσεις με «ανθρωπιά και τάξη».

«Μετά την επίθεση της Χαμάς, ήταν σημαντικό για μένα να τονίσω ότι η θέση της Γερμανίας είναι σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, στην καθιερωμένη «κυβερνητική δήλωση» ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας. Ο καγκελάριος ανέδειξε επίσης την ανάγκη να αποφευχθεί μια διεύρυνση της σύγκρουσης στην περιοχή: «Μια κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική και είναι σημαντικό να αποφευχθεί με όποιο κόστος», δήλωσε, προειδοποιώντας εκ νέου τους συμμάχους της Χαμάς να μην εμπλακούν σε μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ. «Δεν πρέπει να υπάρξει εμπλοκή του Ιράν ή της Χεζμπολάχ», είπε και περιέγραψε ως «το πιο σημαντικό καθήκον» την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Πολλοί από αυτούς, σημείωσε, ήταν ακτιβιστές σε εκστρατείες για την ειρήνη. «Μου ήταν πολύ σημαντικό να μιλήσω με τις οικογένειές τους. Οι συζητήσεις μαζί τους με άγγιξαν βαθιά. Μπορούσε κανείς να αισθανθεί τον φόβο και την ανησυχία τους», δήλωσε, εμφανώς φορτισμένος. Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στα δεινά του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, που είναι επίσης «θύματα και όμηροι της Χαμάς, η οποία κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής με πραξικόπημα». Η τρομοκρατία της Χαμάς είναι απάνθρωπη, συνέχισε ο καγκελάριος (…) «Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε τρόπους πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας», επισήμανε, κάτι που, όπως είπε, υπήρξε κομβικό σημείο των συνομιλιών του στην περιοχή.

Στην ομιλία του ο κ. Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία και έκανε λόγο για «χειμερινό πακέτο» εξοπλισμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που ετοιμάζει το Βερολίνο ενόψει των προσεχών μηνών. Πρόκειται για επιπλέον συστήματα αεροπορικής άμυνας, προκειμένου, όπως δήλωσε, να μπορεί η χώρα να αμυνθεί ενάντια σε επιθέσεις κατά των υποδομών της. Ο καγκελάριος επέκρινε μάλιστα δριμύτατα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «διαμαρτύρεται για θύματα μεταξύ των αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ίδιος «διεξάγει έναν βάναυσο πόλεμο» εναντίον της Ουκρανίας. «Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο κυνικό από αυτό», ανέφερε.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την παράτυπη μετανάστευση μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη. «Ο κόσμος περιμένει από εμάς ανθρωπιά και τάξη. Τώρα θα φανεί αν θα διατηρήσουμε τον έλεγχο ή θα τον χάσουμε», δήλωσε και επαίνεσε την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ για τη συνεισφορά της στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για μεταρρύθμιση της νομοθεσίας ασύλου. Ο καγκελάριος έκανε ακόμη λόγο για την ανάγκη καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και δεσμεύθηκε για την στήριξη των χωρών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Αναφερόμενος στις «ασφαλείς χώρες προέλευσης» μεταναστών, επανέλαβε την ανάγκη να συμπεριληφθούν στον κατάλογο η Μολδαβία και η Γεωργία, ως υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ και ζήτησε ταχύτερες διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Για την ίδια τη Γερμανία, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι ενισχύεται η προστασία των εθνικών συνόρων, όπου θα υπάρχει και μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία και ότι σχεδιάζονται νόμιμοι δρόμοι για τη μετανάστευση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της εισαγωγής ηλεκτρονικής κάρτας για τις παροχές σε είδος και όχι σε χρήμα προς όσους έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου, σύμφωνα με την εισήγηση πολλών κρατιδίων που θεωρούν ότι οι επιπλέον οικονομικές παροχές προσελκύουν όλο και περισσότερους μετανάστες στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ