Σολτς για Τουρκία: Να ξεκινήσουμε μια νέα καλή συνεργασία, ελπίζουμε σε νέα ώθηση στο Κυπριακό

«Είναι σημαντικό να περιορίσουμε την παράτυπη μετανάστευση και την ίδια στιγμή να δώσουμε ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση», είπε, αναγνωρίζοντας ότι δεν συμφωνούν όλα τα κράτη-μέλη με αυτή την προσέγγιση της Γερμανίας.

O Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η συνολική συμφωνία για το μεταναστευτικό να ολοκληρωθεί πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, τον Ιούνιο του 2024.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας για την κοινή πολιτική ασύλου που επετεύχθη στις αρχές Ιουνίου, στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. «Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική επιτυχία, η οποία υπογραμμίζει ότι σε δύσκολα ζητήματα η συνεργασία και η συμφωνία είναι δυνατή για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή συνεπαγόταν ορισμένους «επώδυνους συμβιβασμούς», τους οποίους και η Γερμανία έπρεπε να αποδεχτεί και εξέφρασε την ελπίδα στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να γίνουν μερικές βελτιώσεις. Σημείωσε, ότι το σημαντικό είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν γρήγορα κατά προτίμηση, πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία χρειάζεται τη μετανάστευση για να ικανοποιήσει τη ζήτησή της για εργατικό δυναμικό που αναμένεται να είναι αρκετά μεγάλη το επόμενο έτος και σημείωσε ότι η χώρα του ενέκρινε έναν νόμο για τη μετανάστευση για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

«Είναι σημαντικό να περιορίσουμε την παράτυπη μετανάστευση και την ίδια στιγμή να δώσουμε ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση», είπε, αναγνωρίζοντας ότι δεν συμφωνούν όλα τα κράτη-μέλη με αυτή την προσέγγιση της Γερμανίας.

Εξάλλου, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι στη σύνοδο κορυφής έγινε μια συζήτηση και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Όπως τόνισε, «μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας ανοίγονται για να ξεκινήσουμε μια νέα καλή συνεργασία». Σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Επιτροπή έχουν αναλάβει να υποβάλουν προτάσεις για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία. Είπε ότι έγινε σχετική συζήτηση για την Ελλάδα και για την Κύπρο, τονίζοντας ότι «ελπίζουμε να μπορέσουμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στις εξελίξεις για το Κυπριακό».

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πρωτοβουλία της Γερμανίας, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υιοθετήθηκε μια παράγραφος για την Τουρκία στην ενότητα «Ανατολική Μεσόγειος».

Συγκεκριμένα στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρονται τα εξής για την Τουρκία:

"Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ιουνίου 2021 και της δήλωσης του Μαρτίου 2021, και υπό το φως των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ να καταθέσουν έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με βάση τα μέσα και τις επιλογές που εντόπισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με σκοπό να προχωρήσει με στρατηγικό και προοδευτικό τρόπο."

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ