Το Πάσχα αποτελεί τη μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή για τους Χριστιανούς κάθε χρόνο. Η περίοδος των εορτασμών του Πάσχα πέραν από τη θρησκευτική κατάνυξη, χαρακτηρίζεται και από πολλά έθιμα, όπως αυτό του σουβλίσματος του αρνιού για τους Ορδόδοξους.
Ένα έθιμο που είναι κοινό για όλους τους Χριστιανούς είναι πιο «γλυκό» και αυτό έχει να κάνει με τα σοκολατένια αυγά, τα οποία τουλάχιστον στην Ελλάδα «απαγορεύεται» οι νονές και οι νονοί να μην αγοράσουν στα βαφτιστήρια τους μαζί με τη λαμπάδα και τα όποια δώρα.
Η αγορά του κακάο είναι μια ιδιαίτερη αγορά, καθώς περί του 70% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τέσσερις χώρες της Αφρικής: την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην αναλογία αυτή, τη Νιγηρία και το Καμερούν.
Είναι ένα εμπόρευμα το οποίο διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια, κυρίως σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη και απαραίτητο συστατικό στη ζαχαροπλαστική και όχι μόνο.
Ωστόσο πίσω από την τεράστια βιομηχανία των γλυκών κρύβεται ένα μυστικό το οποίο μπορεί πέραν των ενοχών της κατανάλωσης γλυκών (επειδή έχουν θερμίδες και δεν είναι ότι καλύτερο για τη διατροφή), να δημιουργεί κι άλλες ενοχές.
Κι αυτό διότι για τους αγρότες σε αυτές τις προαναφερθείσες χώρες, η καλλιέργεια φυτών κακάο δεν είναι επικερδής και τα έσοδά τους δεν συνάδουν σε καμιά περίπτωση με τα πολλά δισ. που διακινούνται στη βιομηχανία των γλυκών.
Μην έχοντας μεγάλα έσοδα οι αγρότες, καθώς το προϊόν τους αγοράζεται πολύ φθηνά πριν φθάσει να διαπραγματεύεται μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στα χρηματιστήρια, καταφεύγουν στην παιδική εργασία.
Παιδιά σε μικρή ηλικία με τη σειρά τους καταφεύγουν στη συγκομιδή καρπών κακάο έναντι πενιχρής αμοιβής, προκειμένου να συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα.
Εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο ανήλικα παιδιά στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα εργάζονται στις φυτείες κακάο και βρίσκονται αντιμέτωπα με φτώχεια, αποκλεισμό και έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και στο καθαρό νερό.
«Η φτώχεια που περιβάλλει αυτά τα παιδιά σημαίνει ότι πολλά αρχίζουν να εργάζονται από νεαρή ηλικία για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Μερικά παιδιά πωλούνται στους αγρότες, αγνοώντας τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας», αναφέρει σε έκθεσή της η ερευνητική ομάδα της Barclays.
«Αυτό συμβαίνει παρά τις δεκαετίες εργασίας για το θέμα, για ένα θέμα του οποίου η πρόοδος είναι βραδεία. Πιστεύουμε ότι απαιτούνται περισσότερες ενέργειες», τονίζεται.
Οι μεγάλες εταιρείες όπως οι Nestle και Cadbury έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.
«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι μικροκαλλιεργητές συχνά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μισθολογικό κόστος για τους επαγγελματίες και νόμιμους υπαλλήλους, επομένως καταφεύγουν στην παιδική εργασία», καταλήγει η έκθεση
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.