Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Με τη λέξη «χάος» να περιγράφει τις εξελίξεις στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας κυκλοφορούν σήμερα αρκετές βρετανικές εφημερίδες.
Η λέξη αναφέρεται στις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο το βράδυ της Τετάρτης, οι οποίες χαρακτηρίζονται «πρωτοφανείς» και δείχνουν, σύμφωνα με σχεδόν όλους τους σχολιαστές, πως η πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματος και της κυβέρνησής της.
Το απόγευμα της Τετάρτης ανακοινώθηκε η αιφνίδια παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία παραβίασε τον υπουργικό κώδικα στέλνοντας επίσημο έγγραφο περί μεταναστευτικής πολιτικής σε έναν βουλευτή όχι μέσω του υπουργικού αλλά του προσωπικού email της.
Στην επιστολή παραίτησης η κα Μπράβερμαν κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την κα Τρας ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των λαθών της και δήλωσε ξεκάθαρα ότι έχει «ανησυχίες» για την κατεύθυνση αυτής της κυβέρνησης, προϊδεάζοντας για επιθέσεις κατά της Πρωθυπουργού και από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.
Ήταν η δεύτερη απώλεια ιδεολογικού συμμάχου για την κα Τρας από ένα ακόμα από τα κορυφαία πολιτικά αξιώματα, μετά από την αποπομπή του Υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ.
Όπως και σε εκείνη την περίπτωση, με την επιλογή του Τζέρεμι Χαντ για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, έτσι και στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών η κα Τρας τοποθέτησε έναν πολιτικό με τον οποίο διαφωνεί ιδεολογικά, τον Γκραντ Σαπς, ο οποίος μάλιστα θεωρείται από τους ενορχηστρωτές της εσωκομματικής αμφισβήτησης της Πρωθυπουργού.
Λίγο αργότερα οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν επί τροπολογίας των Εργατικών της αντιπολίτευσης που ζητούσαν συζήτηση για απαγόρευση της αμφιλεγόμενης μεθόδου της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για εξόρυξη σχιστολιθικού υλικού αερίου.
Η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει μέσω των υπευθύνων για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στελεχών ότι η ψηφοφορία είχε τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και πως όσοι ψήφιζαν υπέρ της τροπολογίας της αντιπολίτευσης θα τίθεντο εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ωστόσο, ενδεχομένως βλέποντας ότι πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές ήταν διατεθειμένοι να αγνοήσουν την κυβέρνηση (που με την προώθηση του fracking παραβιάζει προεκλογική δέσμευση του 2019), ο αρμόδιος Υφυπουργός Κλίματος Γκρέιαμ Στιούαρτ ανακοίνωσε στη Βουλή δέκα λεπτά πριν από την ψηφοφορία ότι δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Φέρεται να ενημερώθηκε για αυτή την αλλαγή από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Αυτό εξόργισε την υπεύθυνη για την κομματική πειθαρχία Γουέντι Μόρτον και τον αναπληρωτή της Κρεγκ Γουίτακερ που δεν είχαν καμία σχετική ενημέρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Οι δυο τους φέρονται να είπαν στους βουλευτές ότι παραιτούνται, με τον κ. Γουίτακερ μάλιστα σύμφωνα με πολλαπλές μαρτυρίες να χρησιμοποεί υβριστική γλώσσα με φράσεις όπως «δεν δίνω ούτε γαμ... δεκάρα πια».
Επί ώρες το πρωθυπουργικό γραφείο δεν ήταν σε θέση να πει αν τα δύο κυβερνητικά στελέχη είχαν παραιτηθεί, για να ανακοινωθεί τελικά τη νύχτα πως παραμένουν στις θέσεις τους.
Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές, μπερδεμένοι ως προς το αν υπήρχε ζήτημα πειθαρχίας, ρωτούσαν τι έπρεπε να κάνουν, με 36 εξ αυτών εν τέλει να απέχουν της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με τον βουλευτή των Εργατικών Κρις Μπράιαντ, δύο υπουργοί έσυραν μάλιστα με τη βία έναν βουλευτή την Τόρις στην αίθουσα στην οποία εισέρχονται όσοι καταψηφίζουν την εκάστοτε πρόταση (κατά τον παραδοσιακό τρόπο ψηφοφορίας στη βρετανική Βουλή).
Αν και ο συγκεκριμένος βουλευτής διέψευσε τη μαρτυρία, κάνοντας λόγο για «στιβαρή» συνομιλία με τους δύο υπουργούς, οι περιγραφές χαοτικών σκηνών και βουλευτών να κλαίνε ή να είναι εξοργισμένοι συνθέτουν την αίσθηση πλήρους απώλειας ελέγχου από την Πρωθυπουργό που επικρατεί σήμερα.
Την οργή των Συντηρητικών βουλευτών συνόψισε σε δηλώσεις του στο BBC ο έμπειρος συνάδελφός του Τσαρλς Γουόκερ, λέγοντας ότι είναι «έξαλλος» και ότι ελπίζει να είναι ικανοποιημένοι «αυτοί που έβαλαν τη Λιζ Τρας στο Νούμερο 10» για να πάρουν υπουργική καρέκλα. «Βαρέθηκα να βλέπω ανθρώπους χωρίς ταλέντο να βάζουν πρώτα το ατομικό τους συμφέρον», σχολίασε ο κ. Γουόκερ, με συναδέλφους του Τόρις να δηλώνουν στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ότι συμφωνούν μαζί του.
Ο κ. Γουόκερ δήλωσε πως πρέπει πλέον οι «ενήλικες» στο κόμμα να συγκροτήσουν ένα «παπικό κονκλάβιο» και να αποφασίσουν εντός 24 ωρών ποιον θα «στέφουν» διάδοχο της Λιζ Τρας.
Ερωτηθείς το πρωί για το μέλλον της Πρωθυπουργού, ο Συντηρητικός βουλευτής Σάιμον Χόαρ είπε ότι έχει 12 ώρες να αλλάξει την κατάσταση και ότι σήμερα και αύριο Παρασκευή είναι οι κρίσιμες ημέρες για την τύχη της.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.