ΚΑΙΡΟΣ

Όταν το σκάνδαλο στους δύο μεγαλύτερους οίκους δημοπρασιών επαληθεύτηκε

Στις 2 Μαΐου του 2001 κι ενώ ακόμη η νέα χιλιετία δεν είχε καλά καλά μπει, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που αφορά οίκους δημοπρασιών επαληθεύτηκε.

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ, αποφάνθηκε ότι οι πρώην πρόεδροι στους δύο μεγαλύτερους οίκους δημοπρασιών, τους Sotheby’s και Christie’s, Άλφρεντ Τάουμπμαν και Άντονι Τέναντ, είναι ένοχοι στις κατηγορίες ότι χρέωναν παράνομα υψηλότερες προμήθειες από για τις δημοπρασίες στους πελάτες των οίκων στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, μόνο οι πελάτες στις ΗΠΑ είχαν χρεωθεί περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια σε προμήθειες για το διάστημα από το 1993 έως το 1998.

Την εποχή εκείνη οι δύο οίκοι ήλεγχαν περισσότερο από το 90% των δημοπρασιών στον κόσμο που αφορούσαν έργα τέχνης, κοσμήματα και έπιπλα.

Το σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί ένα χρόνο νωρίτερα, το 2000. Δύο χρόνια πριν είχε συντελεσθεί μια μεγάλη αλλαγή στον οίκο Christie’s, καθώς εξαγοράσθηκε εξ ολοκλήρου από τον επιχειρηματία Φρανσουά Πινό, αντί του ποσού του 1,2 δισ. δολαρίων, ο οποίος στη συνέχεια απέσυρε τον οίκο από το χρηματιστήριο.

Η απόφαση του Πινό να αποπέμψει τον εκτελεστικό διευθυντή, Κρίστοφερ Ντάβιντζ, δίχως να του καταβάλει αποζημίωση για τα 34 χρόνια που απασχολήθηκε στην εταιρεία, ώθησε τον δεύτερο να προχωρήσει στις αποκαλύψεις.

Οι δύο πρώην πρόεδροι έχοντας έρθει σε συμφωνία μεταξύ τους, υποχρέωναν τους εκτελεστικούς διευθυντές να χρεώνουν υψηλότερες προμήθειες.

Τον Δεκέμβριο του 2001 έπειτα από δίκη στις ΗΠΑ ο Τάουμπμαν καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους.

Για τον Τένταντ όμως ο οποίος είχε χρισθεί Σερ, η δικαιοσύνη στη Μεγάλη Βρετανία δεν μπόρεσε να του επιβάλει κάποια ποινή, από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποια νομική υπηρεσία που μπορούσε να αποδώσει κατηγορίες βάσει του βρετανικού δικαίου.

Το σκάνδαλο είχε συνταράξει την αγορά πολύτιμων αντικειμένων και επέφερε ένα πλήγμα στους δύο οίκους από πλευράς κύρους.

Ωστόσο όπως έδειξε και η ιστορία, μακροπρόθεσμα δεν επηρέασε την εμβέλειά τους, καθώς παραμένουν έως και σήμερα οι δύο μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών στον κόσμο.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC