ΚΑΙΡΟΣ

Σφαγή στο χωριό Καρμά της Μπουρκίνα Φάσο: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τον στρατό

«Την 20ή Απριλίου στο Καρμά, χωριό 15 χιλιόμετρα από την Ουαϊγκουγιά [βόρεια], στοιχεία του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο μπήκαν στην κοινότητα στις 07:30», ανέφερε η Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε χθες Τρίτη τον στρατό για τη σφαγή στο χωριό Καρμά, στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, που διαπράχθηκε την 20ή Απριλίου από ένοπλους με στολές και διακριτικά των ένοπλων δυνάμεων, βασιζόμενη σε μαρτυρίες που συγκέντρωσε από επιζήσαντες.

«Την 20ή Απριλίου στο Καρμά, χωριό 15 χιλιόμετρα από την Ουαϊγκουγιά [βόρεια], στοιχεία του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο μπήκαν στην κοινότητα στις 07:30», ανέφερε η Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Κατόπιν, στρατιώτες «μάζεψαν» τους χωρικούς, «συγκέντρωσαν τα έγγραφα ταυτότητάς τους» προτού «αρχίσουν να τους πυροβολούν» εξ επαφής, σκοτώνοντας «147 ανθρώπους», ανάμεσά τους «45 παιδιά», σε οκτώ γειτονιές του χωριού, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ο επίσημος απολογισμός της επίθεσης, που δημοσιοποιήθηκε από τοπικό εισαγγελικό λειτουργό, έκανε λόγο για περίπου 60 νεκρούς από πυρά ανδρών με «στολές των ενόπλων δυνάμεών μας». Ωστόσο, μη κυβερνητική οργάνωση της Μπουρκίνα Φάσο έκανε λόγο για 136 νεκρούς στο Καρμά –ανάμεσά τους 50 γυναίκες και 21 παιδιά– και άλλους 11 νεκρούς σε γειτονικά χωριά.

Οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία από επιζήσαντες υποδεικνύουν ότι η σφαγή διαπράχθηκε «από το 3ο τάγμα της Ταξιαρχίας Ταχείας Επέμβασης». Τα μέλη του «φόραγαν μαύρες στολές, άλλα χακί στολές, κάποια φόραγαν κράνη, άλλα είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα, κινούνταν με ανοικτά ημιφορτηγά και μοτοσικλέτες», αφηγήθηκε ένας από τους χωρικούς που επέζησαν.

«Ήταν άνδρες του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο αυτοί που διέπραξαν τη σφαγή (...) μπήκαν στο χωριό με μηχανές», είπε άλλος χωρικός, που πρόσθεσε πως μπόρεσε να σώσει τη ζωή του διότι πασαλείφτηκε με το αίμα θυμάτων.

Σύμφωνα με την Αμνησία, κάτοικοι της Ουαϊγκουγιά, κοντά στην Κάρμα, είπαν πως είδαν να αναχωρεί το τάγμα προς την κατεύθυνση του χωριού Καρμά, κατόπιν να επιστρέφει την 23η Απριλίου, προτού επιστρέψει την επομένη στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Την Πέμπτη, το στρατιωτικό καθεστώς στην Μπουρκίνα Φάσο καταδίκασε «σθεναρά» τη «βάρβαρη» επίθεση στο Καρμά και διαβεβαίωσε πως θα παρακολουθήσει «από πολύ κοντά την εξέλιξη της έρευνας» που διενεργείται από τον εισαγγελέα της Ουαϊγκουγιά για εξιχνιαστεί η υπόθεση και «όλοι» οι υπεύθυνοι να «λογοδοτήσουν».

«Αυτή η έρευνα πρέπει να διενεργηθεί με τρόπο αμερόληπτο και ανεξάρτητο προκειμένου αυτοί που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίων του κοινού ποινικού δικαίου», όχι στρατοδικείων, τόνισε η Σαμίρα Νταούντ, διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη δυτική και την κεντρική Αφρική, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Η Μπουρκίνα Φάσο, που μετατράπηκε σε θέατρο δυο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με την κλιμακούμενη βία τζιχαντιστικών ομάδων που εμφανίστηκαν στο Μαλί και στον Νίγηρα μερικές χρόνια νωρίτερα, προτού η δράση της εξαπλωθεί.

Η βία των οργανώσεων αυτών, που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους –πολίτες και στρατιωτικούς– συνολικά, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ ξερίζωσε από τον τόπο τους κάπου δυόμισι εκατομμύρια αμάχους, που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ