ΚΑΙΡΟΣ

Σέρμπος στον ΣΚΑΪ: Τι θέλει να πετύχει με την στάση της η Τουρκία για τις διερευνητικές (vid)

Για προσπάθεια της Άγκυρας να αποσυνδέσει τα ευρωτουρκικά από τα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Σωτήρης Σέρμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

«Κι αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι ίσως προτιμά να περάσει πρώτα το συμβούλιο κορυφής όπου συνολικά θα τοποθετηθεί ο φάκελος των ευρωτουρκικών σχέσεων και να έχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας για να ξεδιπλώσει αυτές τις θέσεις της σε έναν επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων» είπε συγκεκριμένα εκτιμώντας πως σε αυτή τη φάση προκρίνει μια ατζέντα επαναδιαπραγμάτευσης με την Ευρώπη που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολύ χρήσιμους χρηματοοικονομικούς όρους και για την ίδια ειδικά σε μια περίοδο που τραυματίζεται η τουρκική οικονομία με αυτό να έχει ασφαλώς επιπτώσεις και στην εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων πολιτών.

Ο κος Σέρμπος τόνισε πως δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει τόσο το πώς διαπραγματεύεται η Τουρκία, όσο το πώς θα τοποθετηθεί συνολικά η Ευρώπη στις αξιώσεις της.

«Αρά εκεί η ελληνική στρατηγική είναι ακριβώς η ανάποδη» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως εν προκειμένω η θετική ατζέντα που θέλει και η Ελλάδα να στηρίξει υπό συγκεκριμένους όρους και προυποθέσεις θα συνοδεύεται κι από ένα κανονιστικό πλαίσιο αλλά με την σφραγίδα Βρυξελλών και όχι με την σφραγίδα Άγκυρας πάνω στα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ετερόκλιτα συμφέροντα κρατών-μελών το παραπάνω δεν είναι κάτι εύκολο εντούτοις για την Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας το να μην υπάρχει ανακύκλωση συναλλακτικής σχέσης μεταξύ των δύο μερών.

«Άρα είναι πολύ σημαντική η τιμή που θα προτείνουν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα για αυτή τη θετική ατζέντα» συνόψισε ο κος Σέρμπος.
Αναφορικά με το παρασκήνιο στις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ Άγκυρας και Καίρου στην προσπάθεια επαναφοράς των καλών σχέσεων των δύο πλευρών και κατά πόσο αυτό συνεπάγεται δυνητικά κλονισμό των σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση πως η τελευταία είναι μια κομβική χώρα στους περιφερειακούς συσχετισμούς ισχύος.

«Όμως αυτό την ίδια στιγμή σημαίνει πως εμείς θέλουμε να χτίσουμε μια αυτόφωτη και αυτόνομη σχέση που σιγά-σιγά θα αποκτήσει και στρατηγικά χαρακτηριστικά», δήλωσε και πρόσθεσε πως η Αίγυπτος αντιλαμβάνεται διαφορετικά και τον δικό της ρόλο ως ενεργειακό κόμβο συνοψίζοντας πως υπό μια έννοια «κλείνει το μάτι» προς όλες τις πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια διαπραγμάτευση Αιγύπτου, Τουρκίας και μάλιστα εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε, στο τραπέζι του διαλόγου θα προσέρχονταν η Ελλάδα κι αναλόγως των συνθηκών κι η Κύπρος.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα, σε όλα τα σενάρια, δίνει μια μάχη όπου ο ρόλος της με αυτές τις χώρες είναι ανεξάρτητος με την Τουρκία.
 

Πηγή: skai.gr