Τα σενάρια πολέμου στην Ουκρανία: Προβοκάτσια, υβριδικός πόλεμος ή χερσαία επέμβαση;

Θέμα χρόνου θεωρούν οι περισσότεροι αναλυτές διεθνώς την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και εξηγούν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτεθεί ο Πούτιν. Οπως λένε, στο τραπέζι είναι μια προβοκάτσια, ένας υβριδικός πόλεμος ακόμα και μια χερσαία επιχείρηση, καθώς οι πολυάριθμες ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία είναι σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.

«Όταν η εισβολή αρχίσει, θα γίνει με αντισυμβατικές δυνάμεις, με μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού ως προβοκάτσια, η οποία θα προκαλούσε μια στρατιωτική εισβολή για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Και μετά θα βλέπαμε προειδοποιητικά πυρά από αέρος, πυραύλους, ρουκέτες και μετά χερσαία επιχείρηση εισβολής από διάφορα σημεία» αναφέρει ο πρώην στρατηγός-στρατιωτικός αναλυτής, Τζακ Κιν.  

Η εκτίμηση της Ουάσιγκτον είναι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας ένα αιφνιδιαστικό πρόσχημα, έναν "ψευδή συναγερμό" για επίθεση σε Ρωσόφωνους πολίτες κι έτσι να κατηγορήσει τους Ουκρανούς για να δοθεί το πράσινο φως για την εισβολή.

«Αυτή τη στιγμή, βλέπoυμε τους φιλορώσους αυτονομιστές από την ανατολική Ουκρανία στην κρατική τηλεόραση ε να λένε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν όπλα στους Ουκρανούς, "βοηθήστε μας, παρακαλούμε, δώστε μας όπλα"», σημειώνει ο επικεφαλής διπλωματικός συντάκτης του CNN, Νικ Ρόμπερτσον. 

Απώτερος στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, η μερική κατάληψη της Ουκρανίας. 

«Δε θεωρώ πιθανό να προχωρήσει σε μια επιχείρηση ολοκληρωτικής εισβολής για να καταλάβει όλη την Ουκρανία, θα ήταν τραβηγμένο για αυτόν (τον Πούτιν), δεν είναι πιθανό. Αλλά μια μερική κατάληψη της Ουκρανίας, ναι είναι πιθανή», πρόσθεσε ο Τζακ Κιν. 

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός αναλυτής, Μάικλ Μακ Φολ, επισημαίνει ότι «πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ αλλά πρόκειται για μην απρόκλητη στρατιωτική εισβολή, αν ο Πούτιν το αποφασίσει να μπει (στην Ουκρανία)». 

Τις ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης εκμεταλλεύεται με κάθε τρόπο ο Ρώσος πρόεδρος. 

«Δεν υπάρχει πρόθεση (του ΝΑΤΟ) για επιθετική κίνηση εναντίον της Ρωσίας. Ο Πούτιν δεν φοβάται καθόλου το ΝΑΤΟ», τονίζει ο αναλυτής Γιαν Φρίντριχ Κάλμοργκριν. 

Στο στόχαστρο της Ρωσίας βρίσκονται και οι τηλεπικοινωνίες της Ουκρανίας πριν ή ταυτόχρονα με την εισβολή

«Όλες οι τηλεπικοινωνίες από τα κινητά τηλέφωνα, το διαδίκτυο στην Ουκρανία μέχρι τα gps. Για αυτό και οι ΗΠΑ κάλεσαν το Σαββατοκύριακο τους πολίτες να φύγουν (από την Ουκρανία)», αναφέρει ο στρατιωτικός συντάκτης του PBS, Νικ Σκίφριν.

Το Κρεμλίνο εξάλλου έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές από τη Δύση ειδικά το τελευταίο διάστημα ότι έχει τελειοποιήσει τον "πόλεμο της γκρίζας ζώνης" με κυβερνοεπιθέσεις και προπαγάνδα
 

https://exchange.glomex.com/videos/v-chvyqb2tript-sf#:~:text=%3Cscript%20src%3D%22https,%CE%A3%CE%AF%CE%B1%20%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B7.%22%3E%3C/div%3E
Πηγή: skai.gr