Αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της βρίσκεται η Τουρκία έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, που αφήνει πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και άστεγους ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε πάνω από ένα εκατομμύριο.
Όσο οι ώρες περνούν, τόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια. Ο αριθμός των αγνοουμένων υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, οι νεκροί στην Τουρκία έφθασαν τους 19.875, ενώ τα θύματα στη Συρία έχουν φθάσει σχεδόν τις 4.000 (3.466). Τα θύματα σε Τουρκία και Συρία ξεπερνούν πλέον τις 23.000. (23.341)
Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία μετά το 1939, όταν έχασαν τη ζωή τους 33.000 άνθρωποι, ενώ είναι φονικότερος από τον σεισμό του 1999 στη Σμύρνη με 17.000 νεκρούς. Παράλληλα, όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια.
Πάνω από 141.000 διασώστες, μεταξύ αυτών προσωπικό και από ξένες χώρες, εργάζονται αυτή τη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι περισσότεροι από 77.700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τους φονικούς σεισμούς της περασμένης Δευτέρας.
Προσπαθώντας να δώσει μια απάντση στην οργή των πολιτών, ο Ερντογάν παραδέχθηκε χθες ότι η βοήθεια «δεν φτάνει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν», ενώ έχει υποσχεθεί πως θα προσφέρει 10.000 τουρκικές λίρες (494 ευρώ) στους σεισμόπληκτους πολίτες και ενοίκιο για ένα χρόνο σε όσους έχασαν τα σπίτια τους.
«Θα προσφέρουμε 10.000 τουρκικές λίρες (494 ευρώ) στους πολίτες μας. Επιπλέον, για τους πολίτες που δεν μένουν σε σκηνές και που δεν θέλουν να μείνουν σε σκηνές, θα διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να μετακομίσουν σε κατοικίες και θα καλύψουμε το ενοίκιο τους», είπε
«Ο μηχανικός, ο αρχιτέκτονας, ο τοπογράφος, ο δήμος θέλω ως λαός να ζητήσουμε λογαριασμό από όλους αυτούς» δήλωσε κάτοικος περιοχής στον Μανώλη Κωστίδη.
«Η καταστροφή επηρέασε τόσα πολλά κτίρια (...) που δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να παράσχουμε την έκτατη βοήθεια όσο γρήγορα ελπίζαμε», παραδέχθηκε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε επίσκεψή του στην πόλη Αντιγιαμάν (νότια), που έχει πληγεί σοβαρά από την καταστροφή.
Θύματα της καταστροφής είναι και τα ζώα:
Ο Ερντογάν είχε ήδη αναγνωρίσει την Τετάρτη «κενά» στην ανταπόκριση των αρχών στο σεισμό, λέγοντας ότι είναι «αδύνατον να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή».
Ο πανταχού παρών Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 20 χρόνια και επιθυμεί να παραμείνει μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, επικρίνεται έντονα από τους επιζώντες για τη βραδύτητα της άφιξης της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.
Στην επαρχία Αντιγιαμάν, μια από τις πληγείσες από τους σεισμούς, ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες «δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».
Πολλοί άνθρωποι καταγγέλλουν ελλείψεις σε διαθέσιμα μέσα, ιδίως σε προμήθειες. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε την Πέμπτη την ανάπτυξη περισσότερων ανυψωτικών μηχανημάτων και διασωστών - ειδικά ξένων - στην πόλη.
«Μπορεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να υπήρξαν ελλείψεις, τεχνικά προβλήματα, αλλά είμαστε στο πλευρό του λαού μας με όλα μας τα μέσα», επέμεινε ο Ερντογάν.
Τουλάχιστον εννέα παιδιά διασώθηκαν την Παρασκευή, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν από τις υπηρεσίες καταστροφών, όπως αναφέρει το Reuters, δίνοντας χαρά και ελπίδα στα κουρασμένα σωστικά συνεργεία που εργάζονται ακατάπαυστα από την περασμένη Δευτέρα κάτω υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Εν τω μεταξύ, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Αντιόχεια, Μανώλης Κωστίδης μεταφέρει την απόγνωση και τον πόνο των ανθρώπων που συνεχίζουν να αναζητούν τους δικούς του ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα αλλά και εκείνων που είδαν τα σπίτια τους και τους κόπους μιας ζωής να καταρρέουν σε λίγα δευτερόλεπτα και τώρα μένουν σε σκηνές.
Όσοι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί, έχουν στήσει σκηνές στους δρόμους και προσπαθούν να συνεχίσουν όπως μπορούν τη ζωή τους ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια.
«Ευχαριστούμε πολύ τους Έλληνες που σε αυτές τι φυσικές καταστροφές μας βοηθάνε» λέει ένας από τους εθελοντές. Νεόδμητο συγκρότημα 280 κατοικιών στην Αντιόχεια, με διαμερίσματα να πουλιούνται έναντι 150.000 και 200.000 ευρώ δεν άντεξαν τα 7,8 Ρίχτερ και κατέρρευσαν με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι να παραμένουν θαμμένοι.
Την ίδια ώρα, στο ελληνορθόδοξο χωριό Τοκάτσλι της Αντιόχεια όπου ζουν 200 ελληνορθόδοξοι οι κάτοικοι έχουν στήσει δεκάδες σκηνές και με αυτοσχέδιες σόμπες προσπαθούν να ζεσταθούν.
«Στην Αντιόχεια δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά για αυτό ήρθαμε εδώ για να είμαστε όλοι μαζί» λέει κάτοικος.
Χθες, νεκρό εντοπίστηκε και το ζευγάρι των Ελλήνων που αναζητούνταν στην Αντιόχεια. Οι Τούρκοι διασώστες που έψαχναν στα συντρίμμια της πολυκατοικίας στην οποία βρισκόταν το ζευγάρι των Ελλήνων, εντόπισαν αρχικά τη σορό του άνδρα κάτω από τόνους από ερείπια. Λίγο αργότερα, εντοπίστηκε και η σορός της άτυχης γυναίκας.
Ωστόσο, οι διασώστες δεν σταματούν τις προσπάθειες καθώς συνεχίζουν να βρίσκουν ακόμα επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Τουλάχιστον εννιά παιδιά ανασύρθηκαν σήμερα ζωντανά σε Τουρκία και Συρία ενώ στη Συρία τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Τζαμπλέ 110 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.