Κλείσιμο

Σεισμός Αλβανία: Αγώνας δρόμου για τους εγκλωβισμένους - Στους 21 οι νεκροί

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Αλβανία, μετά το χτύπημα του σεισμού 6,4 Ρίχτερ, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Στους 21 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί, ενώ νωρίτερα ήταν 18, σύμφωνα με τα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων, όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 η Γλυκερία Μητροπούλου, από το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα. 

Τουλάχιστον 600 είναι οι τραυματίες, 3 εκ των οποίων σοβαρά, που παρουσιάσθηκαν στα νοσοκομεία για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες στα Τίρανα και το Δυρράχιο, πόλη η οποία επλήγη ιδιαιτέρως, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Ογκέρτα Μαναστέρλιου.

Σ΄ ένα σύντομο διάγγελμα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τον καταστροφικό όπως χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό των 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεσμεύτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. 

Τουλάχιστον 42 άτομα διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 300 γιατροί και νοσηλευτές παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους τραυματίες.

Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών, έπειτα από το πλήγμα του Εγκέλαδου στην Αλβανία. Το σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις Αλβανικές αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Η ΕΕ θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.

Έντονη συνεχίζει να είναι, ωστόσο,  η μετασεισμική δραστηριότητα και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 18 μετασεισμοί άνω των 4 ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος μάλιστα είχε μέγεθος 5,4 ρίχτερ. 

Αγώνας δρόμου για τους εγκλωβισμένους

Η κινητοποίηση για βοήθεια στους εγκλωβισμένους από τον φονικό σεισμό είναι μεγάλη. Η Ελλάδα δείχνοντας την έμπρακτη συμπαράστασή της έστειλε ομάδα της ΕΜΑΚ για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό. 

Σε εξέλιξη είναι ακόμα οι διαδικασίες απεγκλωβισμού. Οι διασώστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν 5 ανθρώπους από πολυκατοικία που κατέρρευσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν σημάδια ζωής από δύο ανθρώπους, ενώ οι αρχές προειδοποιούν τον κόσμο να μην περνάει από κοντά.

Στην κωμόπολη Θουμάν στην Αλβανία έχει φτάσει εδώ και λίγες ώρες η ελληνική αποστολή ομάδας ΕΜΑΚ και επιχειρεί για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων στα ερείπια μετά τον καταστροφικό σεισμό τα ξημερώματα. Το ελληνικό τμήμα επιχειρεί ήδη σε μια πολυκατοικία η οποία έχει καταρρεύσει εν μέρει, εγκλωβίζοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους 

Συγκεκριμένα, μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130  της Πολεμικής Αεροπορίας με άνδρες της ΕΜΑΚ, ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και τεχνικό εξοπλισμό μετέβηκε στην Αλβανία προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το καταστροφικό σεισμό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με εισήγηση του Προέδρου του ΙΣΑ Γ.Πατούλη, στέλνει κλιμάκιο ιατρών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Αλβανίας. Η αποστολή του ΙΣΑ θα μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα συνδράμει στις προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των τραυματιών.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης δήλωσε τα εξής:

«Η σκέψη μας είναι κοντά στους συνανθρώπους της γειτονικής χώρας που χτυπήθηκαν από το φονικό σεισμό. Ο ΙΣΑ θα ενώσει τις δυνάμεις του, με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και ευχόμαστε καλή δύναμη στους πολίτες της Αλβανίας.»

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της αλβανικής κυβέρνησης, Έντρι Φούγκα, έγραψε «ομάδες έκτακτης ανάγκης έρχονται από το Κόσοβο, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλους γείτονες. Οι διασώστες λαμβάνουν βοήθεια από εθελοντές σε μια πρωτοφανή επίδειξη αλληλεγγύης».

Νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έντρι Φούγκα, έγραψε ότι 28 άνθρωποι έχουν διασωθεί και 600 έχουν λάβει ιατρική βοήθεια. 

Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, από την πλευρά του, δήλωσε «είναι σημαντικό να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση».

Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας».

Την ίδια στιγμή ο στρατός κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων. Όπως είναι γνωστό η επιστροφή στα σπίτια είναι δύσκολη εφόσον ο κίνδυνος παραμένει ορατός λόγω των πιθανών συνεπειών από την μετασεισμική ακολουθία. Μέχρι τώρα καταγράφηκαν περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14.14 τοπική η ώρα.

Τα συλλυπητήριά του στον Αλβανό ομόλογό του Ιλίρ Μέτα για τα θύματα του φονικού σεισμού μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα στην Αλβανία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.

"Με βαθιά θλίψη ενημερώθηκα για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα σας και άφησε πίσω του απώλειες ανθρώπινων ζωών και εκατοντάδες τραυματίες" επισήμανε ο κ. Γιοχάνις, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο κ. Γιοχάνις εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ρουμανίας στον Αλβανικό λαό και τόνισε ότι η Ρουμανία έχει ήδη αποστείλει ομάδα διάσωσης που θα επιχειρήσει μαζί με τις υπόλοιπα σωστικά συνεργεία τα οποία εργάζονται αδιάκοπα για τον εντοπισμό και την ανάσυρση εγκλωβισμένων σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει στις πληγείσες, από τον σεισμό, περιοχές.

Μαρτυρίες πληγέντων

Σύμφωνα με την Guardian, ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, ο οποίος τραυματίστηκε από τον σεισμό, μίλησε στο News24 TV για τον τρόμο που έζησε όταν αντιλήφθηκε ότι η κόρη του και η ανιψιά του ήταν ανάμεσα στους εγκλωβισμένους ενός κτηρίου που κατέρρευσε στο Δυρράχιο.

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν ότι είναι καλά και περιμένουν τους διασώστες. Δεν μπορούσα να μιλήσω στη γυναίκα μου. Υπάρχουν κι άλλες οικογένειες, αλλά δεν μπορούσαν να τους μιλήσω», είπε ο άνδρας.

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον φονικό σεισμό στο Δυρράχιο ανάμεσα στους οποίους και μια ηλικιωμένη που έσωσε τον εγγονό της. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε κάτω από τα συντρίμμια να προστατεύει με το σώμα της το παιδί σώζοντάς του τη ζωή.
 

Πηγή: skai.gr