Τραγωδία δίχως τέλος. Στους 5.021 φτάνουν πλέον οι νεκροί στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ.
Σύμφωνα τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, οι νεκροί στη γείτονα μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 3.419.
Ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.
Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD (Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης), δήλωσε νωρίτερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτήρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό.
Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων σε ορισμένες περιοχές τα σωστικά συνεργεία ακόμα δεν έχουν φθάσει, ενώ η βοήθεια είναι ανεπαρκής.
Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς που σημειώθηκαν στη γειτονική Τουρκία, ανακοίνωσαν εξάλλου σήμερα οι συριακές αρχές και διασώστες που επιχειρούν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.449 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.
Σε άνω των 790 ανήλθε παράλληλα ο αριθμός των νεκρών και σε 2.200 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν εκεί.
Ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές αυτές αναμένεται να αυξηθεί "δραματικά", σύμφωνα και πάλι με τους διασώστες.
Τουρκία: 24.400 άνθρωποι ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια
Στην Τουρκία 24.400 άνθρωποι συμμετέχουν έως στιγμής στις έρευνες για επιζώντες στα συντρίμμια μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, ενώ 5.775 κτήρια επιβεβαιώθηκε ότι έχουν καταρρεύσει.
Ο αριθμός του προσωπικού αναμενόταν να αυξηθεί με την άφιξη επιπλέον ατόμων, αν και οι χειμερινές συνθήκες εμπόδιζαν την ανάπτυξή τους, δήλωσε ο Ορχάν Τατάρ.
Σύμφωνα με το Associated Press ο Τατάρ διευκρίνισε ότι η AFAD είχε λάβει 11.342 αναφορές για κατάρρευση κτηρίων, αλλά μόνο 5.775 από αυτές τις αναφορές έχουν επιβεβαιωθεί.
Περίπου 55 ελικόπτερα είχαν πραγματοποιήσει 154 εξόδους για τη μεταφορά βοήθειας έκτακτης ανάγκης και περίπου 85 φορτηγά μοίραζαν τρόφιμα, είπε. «Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνεχίζονται στην περιοχή. Ως εκ τούτου, από καιρό σε καιρό μπορεί να είναι δύσκολο να μεταφερθούν αυτές οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή», πρόσθεσε.
Δραματική εκτίμηση έκανε ο ΠΟΥ για τους νεκρούς, αναφέροντας ότι μπορεί να ξεπεράσουν τους 20.000. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι, ενώ σε πολλές περιοχές απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια. Περισσότεροι από 7.800 άνθρωποι έχουν διασωθεί σε 10 επαρχίες, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχο της αρχής διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας.
Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής. Τα ξημερώματα καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα. Στις 7.26 σημειώθηκε νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ.
Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα.
Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Ο σεισμός των 7,8 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος εδώ και 84 χρόνια στην Τουρκία. Το 1939 σεισμός 7,9 βαθμών στο Ερζιντζάν είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους.
Σήμερα, όμως, εννέα ώρες μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου (04:17 τοπική ώρα) ακολούθησε νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος.
Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στις σεισμόπληκτες περιοχές η λειτουργία τους θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Το υπουργείο Άμυνας κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους. Από τις 6 το πρωί, 13.000 διασώστες, πολλοί από τους οποίους εθελοντές, είχαν εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες 12 ώρες, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό οργανισμό Sabah, που επικαλείται τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.
Πολλοί κατευθύνονται προς το Χατάι, όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει αυξανόμενη οργή για την έλλειψη βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια. Οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο δυσχεραίνουν κατά πολύ τις προσπάθειες διάσωσης.
Δύσκολες καιρικές συνθήκες
Στο Γκαζιαντέπ, όπου σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, η θερμοκρασία είναι γύρω στους 4 με 6 βαθμούς Κελσίου την ημέρα – αλλά εκτιμάται θα πέσει κατακόρυφα τη νύχτα στους -7 βαθμούς Κελσίου. Τη νύχτα η θερμοκρασία θα μπορούσε να φθάσει και τους -15 βαθμούς στις πόλεις και τα χωριά προς τα βουνά. Οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Γκαζιαντέπ υποχώρησαν στους -5 βαθμούς Κελσίου.
Στη Συρία η θερμοκρασία αναμένεται στους 10 ή 11 βαθμούς Κελσίου την ημέρα και στους -3 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα. Τόσο σε Τουρκία όσο και Συρία αναμένονται νέες χιονοπτώσεις.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.