Η Ουκρανία ζήτησε τη συνδρομή της Τουρκίας σε έρευνα σχετικά με τρία πλοία ρωσικής σημαίας, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που επικαλείται το Reuters.
Στη μία από τις επιστολές με ημερομηνία 13 Ιουνίου, η ουκρανική εισαγγελία ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας να διεξάγει έρευνα στα τρία πλοία τα οποία κατονομάζει και εκτιμάται ότι μεταφέρουν σιτηρά που εκλάπησαν από ουκρανικές περιοχές που έχουν πέσει στα χέρια των Ρώσων, όπως η Χερσώνα.
Σύμφωνα με την επιστολή, τα πλοία ταξίδεψαν από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η ουκρανική εισαγγελία ρωτά την Άγκυρα για τα έγγραφα που αφορούν το περιεχόμενο των φορτίων των πλοίων και για την άφιξή τους σε τουρκικά λιμάνια.
Πρόκειται για τρία μεγάλα φορτηγά πλοία: Το Mikhail Nenashev, το Matros Pozynich και το Matros Koshka. Ανήκουν σε θυγατρική ρωσικής κρατικής εταιρίας που ονομάζεται United Shipbuilding Corporation, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων Equasis.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι τουλάχιστον δύο από τα πλοία απενεργοποίησαν τα συστήματα εντοπισμού τους πριν εισέλθουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
Ένα από τα πλοία, το 169 μέτρων Mikhail Nenashev, βρισκόταν στον τερματικό σταθμό του λιμανιού της Σεβαστούπολης μεταξύ 14 και 16 Ιουνίου, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες από το Planet Labs PBC, που δείχνουν το πλοίο δεμένο δίπλα σε σιλό με γερανούς από πάνω του.
Το Κρεμλίνο, αλλά και η ρωσική εταιρία United Shipbuilding Corporation, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters για σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στη Χερσώνα, Kirill Stremousov είπε ότι τα σιτηρά της περιοχής κατευθύνονται στην Κριμαία με ευθύνη των ντόπιων αγροτών. Είπε επίσης, ότι δεν έχει καμία γνώση για καμία αποστολή τους στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.
Το Κίεβο έχει κατηγορήσει δημόσια τη Μόσχα ότι κλέβει ουκρανικά σιτηρά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, κάτι που διαψεύδει το Κρεμλίνο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία σχετικά με την επισιτιστική επάρκεια και έχει οδηγήσει τις τιμές των τροφίμων σε επίπεδα ρεκόρ. Η Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής σιτηρών στον κόσμο, ωστόσο όλα τα λιμάνια της είναι αποκλεισμένα στο νότο.
Την περασμένη Παρασκευή, το Reuters δημοσίευσε άλλη επιστολή με ημερομηνία 30 Ιουνίου, με την οποία το Κίεβο ζητεί από την Άγκυρα να δεσμεύσει ένα άλλο ρωσικό πλοίο που μεταφέρει κατά τις ουκρανικές αρχές σιτάρι από το λιμάνι του Μπερντιάνσκ. Τη Δευτέρα, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, δήλωσε ότι η Τουρκία σταμάτησε φορτηγό πλοίο και ερευνά τους ουκρανικούς ισχυρισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ με έχει καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, καταδικάζει την εισβολή αλλά απορρίπτει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις δύο επιστολές και παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως ερευνήθηκαν οι ισχυρισμοί του Κιέβου για κλεμμένα σιτηρά που έφτασαν στην Τουρκία και δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
«Είδαμε ότι το λιμάνι αναχώρησης των πλοίων και η προέλευση των εμπορευμάτων είναι η Ρωσία σύμφωνα με τα έγγραφα», είπε ο Τσαβούσογλου στις 23 Ιουνίου χωρίς να διευκρινίσει σε ποια πλοία αναφέρετε. «Είμαστε εναντίον της αφαίρεσης σιτηρών ή άλλων αγαθών από τη Ρωσία … και δεν θα επιτρέψουμε τα αγαθά αυτά να έρθουν σε εμάς», πρόσθεσε ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απάντησε την περασμένη εβδομάδα σε ερώτημα σχετικά με το πλοίο από το Μπερντιάνσκ.
Ο Vasyl Bodnar αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Γεωργίας, ανέφερε στο Reuters πως το Κίεβο εκτιμά ότι περίπου 400.000 τόνοι κλεμμένων σιτηρών έχουν ήδη εξαχθεί από τη χώρα.
Σύμφωνα με την ουκρανική πρεσβεία στη Βηρυτό του Λιβάνου τουλάχιστον επτά εταιρίες που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, καταγγέλλουν κλοπές σιτηρών.
Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία στέλνει ουκρανικά σιτηρά στη συμμαχική της Συρία από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την ουκρανική πρεσβεία στη Βυρηττό, έχουν σταλεί σε αυτό το διάστημα στη Συρία τουλάχιστον 150.000 τόνοι σιτηρών, κυρίως με ρωσικά πλοία.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.