ΚΑΙΡΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί το Ουκρανικό: Αγωνία για σύρραξη και διπλωματικός μαραθώνιος

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τον διπλωματικό μαραθώνιο του Εμανουέλ Μακρόν που στοχεύει στην αποτροπή ενός θερμού επεισοδίου στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες. Πούτιν και Μακρόν έκαναν χθες Τρίτη λόγο για σημάδια σύγκλισης, που αποτελούν βάση για επιπλέον διαβουλεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο ωστόσο να επιμένει στις κόκκινες γραμμές της Μόσχας για μη επέκταση του ΝΑΤΟ στη Ουκρανία. 

Πολιτική «ανοιχτών θυρών» για λύση, αλλά και προειδοποιήσεις στον Bλαντίμιρ Πούτιν διετύπωσαν αργότερα σε κοινό τους μήνυμα ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα στο πλαίσιο του «Τριγώνου της Βαϊμάρης».

Κατηγορίες κατά της Δύσης ότι υποδαυλίζει την ένταση στο Ουκρανικό εξοπλίζοντας το Κίεβο, εξαπέλυσε πάντως η Μόσχα. Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ οι εντάσεις, που «αυξάνονται μέρα με τη μέρα», υποκινούνται περαιτέρω από τις παραδόσεις όπλων της Δύσης. 

«Βλέπουμε πώς οι δυτικές χώρες στέλνουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στέλνουν αεροπλάνα φορτωμένα με όπλα, στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό, η Ουκρανία διεξάγει στρατιωτικούς ελιγμούς αυτές τις μέρες, δοκιμάζει νέο εξοπλισμό που λαμβάνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Λίγο μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με το Γάλλο ομόλογό του, το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι δεν θα εγκαταστήσει μόνιμη στρατιωτική βάση στη Λευκορωσία, αρνείται ωστόσο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να μην αναλάβει νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος. 

Από τη Μόσχα και το τετ α τετ με τον Πούτιν, ο διπλωματικός μαραθώνιος του Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζεται στο Κίεβο, όπου συναντά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένκσι. Αμέσως μετά ο Γάλλος πρόεδρος πετά για Βερολίνο για να συνομιλήσει με το γερμανό καγκελάριο και τον πολωνό πρόεδρο. 
  
Ο Όλαφ Σολτς έχει μόλις επιστρέψει από την Ουάσινγκτον όπου με τον Τζο Μπάιντεν επιχείρησαν να χτίσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τα αμερικανικά μέσα όμως σχολιάζουν ότι ο γερμανός καγκελάριος απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στη λειτουργία του Nord Stream 2, ως μέσο πίεσης, σε αντίθεση με τον αμερικανό πρόεδρο. 

Η αγωνιώδης μάχη της διπλωματίας όμως δεν φρενάρει τις πολεμικές προετοιμασίες. 

Ουκρανοί στρατιώτες κάνουν ασκήσεις πολέμου στην πόλη φάντασμα του Τσέρνομπιλ ενώ Ρωσικά Πολεμικά πλοία περνούν τα Δαρδανέλια και κατευθύνονται προς τη Μαύρη Θάλασσα για να συμμετέχουν σε μεγάλη άσκηση του Ναυτικού. Τα στρατιωτικά γυμνάσια συνεχίζονται και κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Η συσσώρευση δυνάμεων στην περιοχή πάντως συνεχίζεται με τη Γερμανία να στέλνει 350 στρατιώτες στη Λιθουανία και τη Βρετανία άλλους τόσους στην Πολωνία. Το ΝΑΤΟ φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μακροπρόθεσμης στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ανατολική Ευρώπη,  και το σκηνικό στήνεται για ένα δεύτερο ψυχρό πόλεμο διαρκείας. 

Η Πολωνία προετοιμάζεται για μαζική εισροή προσφύγων εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, και [έχουμε] λάβει μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα κύμα έως και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», δήλωσε στο POLITICO ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Maciej Wąsik στο Πολωνικό Ραδιόφωνο στον απόηχο σχετικών πληροφοριών από τις ΗΠΑ.

«Όμηρο της Ρωσίας» χαρακτήρισε στο μεταξύ τη Γερμανία ο Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του στην τηλεοπτική εκπομπή Fox Business. Ο Ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόταν στον Nord Stream 2, τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις Βερολίνου και Ουάσινγκτον εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr