Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι η νέα οδηγία των ΗΠΑ προς τους πολίτες του, να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα και χωρίς καθυστέρηση.
Από τις συγκρούσεις της Τετάρτης, πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους, χίλιοι τραυματίστηκαν ενώ ο στρατός προχώρησε στην δημιουργία νεκρής ζώνης ελέγχου στην πλατεία Ταχρίρ.
Ο στρατός απομακρύνει τους φιλοκαθεστωτικούς διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ για την αποφυγή νέων επεισοδίων αλλά και τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο σημείο κατευθύνονταν φιλοκυβερνητικοί, οπλισμένοι με μαχαίρια και λοστούς.
Η αντιπολίτευση αρνείται να διαπραγματευθεί με το καθεστώς Μουμπάρακ αν δεν παραιτηθεί. Καλεί τον κόσμο, την Παρασκευή, στην τρίτη μαζική διαδήλωση την οποία έχει βαφτίσει «Παρασκευή της Αποχώρησης».
Πέντε ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την Πέμπτη την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Αίγυπτο και τόνισαν πως «η διαδικασία μετάβασης θα πρέπει να αρχίσει τώρα», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
«Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Αίγυπτο», υπογραμμίζουν οι πέντε ηγέτες στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ζήτησε σήμερα από τις αιγυπτιακές αρχές να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ.
«Αυτοί που ευθύνονται για τις πράξεις που προκάλεσαν το θάνατο και τον τραυματισμό τόσων ανθρώπων πρέπει να απολογηθούν και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αστον.
Η ίδια κατήγγειλε «τις ένοπλες ομάδες» που «επιτέθηκαν με βία» σε αυτούς που διαδήλωναν ειρηνικά.
Την Τετάρτη σημειώθηκαν πολλές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από την αστυνομία και φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, ενώ την Πέμπτη επίθεση δέχθηκε ο απεσταλμένος της Καθημερινής Πέτρος Παπακωνσταντίνου. Ο έλληνας δημοσιογράφος μαχαιρώθηκε στο πόδι και χτυπήθηκε με κλοπ στο κεφάλι από τους υποστηρικτές του καθεστώτος και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Πιο ελαφρά τραυματίστηκε ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.
"Η διεθνής κοινότητα είχε ανησυχήσει ότι ο γιος του Μουμπάρακ θα τον διαδεχόταν και αυτό δεν θα το δέχονταν οι Αιγύπτιοι, δήλωσε την Πέμπτη στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Μάζης.
«Ο Μουμπάρακ έχει πολλαπλούς καρκίνους είναι άρρωστος, δεν του δίνουν πολύ χρόνο ζωής οι γιατροί, αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος και θέλει να αποχωρήσει αξιοπρεπώς» σημείωσε.
Για τον Ελ Μπαραντέι τόνισε ότι δεν έχει καμία κοινωνική νομιμοποίηση και κανέναν κοινωνικό έρεισμα.
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν άρχισε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα της χώρας και τις εθνικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.
Ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει επιφορτισθεί από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να ανοίξει αμέσως διάλογο με την αντιπολίτευση, τη στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων από τις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ, στον οποίο δεν περιλαμβάνεται ο απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ.
Με ανησυχία και έκδηλο ενδιαφέρον παρακολουθεί τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Αίγυπτο, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.