Κλείσιμο

Σε συμφωνία συνεργασίας χωρών του Ινδο-Ειρηνικού εντάχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο

Η κίνηση αυτή από τη βρετανική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει κλείσει η χώρα μετά από το Brexit

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στη «Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διειρηνική Συνεργασία» (CPTPP) εντάχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστάμενο το 12ο μέλος αυτού του συμφώνου ελεύθερου εμπορίου χωρών του Ινδο-Ειρηνικού.

Η κίνηση αυτή, που από τη βρετανική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει κλείσει η χώρα μετά από το Brexit, φέρνει το Ηνωμένο Βασίλειο στο ίδιο εμπορικό κλαμπ με τις Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ.

Στο πλαίσιο της CPTPP αίρονται δασμοί και εμπόδια στο εμπόριο μεταξύ των χωρών-μελών.

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τα υπόλοιπα μέλη, πλην της Μαλαισίας, η κυβέρνηση λέει πως η συμμετοχή στη CPTPP θα εμβαθύνει περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις και πλέον το 99% των εξαγόμενων βρετανικών προϊόντων προς αυτές τις χώρες θα συνοδεύονται από μηδενικούς δασμούς.

Μεταξύ των προϊόντων αυτών συγκαταλέγονται το τυρί, τα αυτοκίνητα, η σοκολάτα, μηχανικός εξοπλισμός, τζιν και ουίσκι. Μειωμένη θα είναι και η γραφειοκρατία ως προς την παροχή υπηρεσιών από βρετανικές εταιρείες προς τις χώρες αυτές.

Συνολικά προβλέπεται μακροπρόθεσμη ενίσχυση της βρετανικής οικονομίας κατά 1,8 δισεκατομμύρια λίρες.

Η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου οριστικοποιήθηκε σε τηλεφωνική διάσκεψη της Υπουργού Εμπορίου Κέμι Μπάντενοχ με τους ομολόγους της από τις άλλες χώρες-μέλη τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως η συμφωνία «δείχνει τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν αξιοποιούμε τα οφέλη του Brexit».

Αν και η ένταξη της χώρας στη Συμφωνία έγινε θετικά δεκτή από εμπορικούς οργανισμούς στη Βρετανία, ειδικοί στον τομέα του εμπορίου σημείωσαν πως δεν υπερκαλύπτει το οικονομικό πλήγμα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κα Μπάντενοχ αντέτεινε πως στη CPTPP το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εφαρμόζει τις δικές του προδιαγραφές στους εμπορικούς κανόνες που ισχύουν, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν μπορούσε να κάνει ως μέλος της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας στη Συμφωνία είχαν αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2021, επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: skai.gr