Λονδίνο Θανάσης Γκαβός
Από τις 8 Ιουνίου θα ισχύσει το μέτρο της καραντίνας διάρκειας 14 ημερών για όσους εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό, ανακοίνωσε η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.
Το μέτρο θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες, άρα το νωρίτερο στις 29 Ιουνίου.
Σε αυτή την πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου δεν προβλέπονται εξαιρέσεις για αφίξεις από χώρες με λίγα κρούσματα και χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής του κορωνοϊού (όπως η Ελλάδα).
Ερωτηθείσα, ωστόσο, για τις σκέψεις περί «αεροπορικών γεφυρών» με τέτοιες χώρες, κα Πατέλ είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι «απολύτως ανοιχτή σε όλες τις ιδέες». Όπως συμπλήρωσε, αυτή η ιδέα «δεν είναι της ώρας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να την αποκλείσουμε για το μέλλον».
Οι περιορισμένες εξαιρέσεις της πρώτης φάσης αφορούν τις αφίξεις από την Ιρλανδία και τα βρετανικά νησιά της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης με το Ηνωμένο Βασίλειο, γιατρούς που εργάζονται για την αντιμετώπιση της Covid-19, εποχικούς εργάτες στον αγροτικό τομέα, οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν βασικά είδη, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές.
Με την άφιξή τους οι ταξιδιώτες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στοιχεία επικοινωνίας και διεύθυνση διαμονής στην Υπηρεσία Συνόρων, έτσι ώστε οι υγειονομικές αρχές να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους ανά πάσα στιγμή, αλλά και να διενεργούν τυχαίους ελέγχους.
Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο χιλίων λιρών και πιθανή ποινική δίωξη. Η Υπηρεσία Συνόρων θα έχει το δικαίωμα να αρνείται την είσοδο στη χώρα σε όποιον δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις, με την απέλαση να προβλέπεται ως ύστατο κυρωτικό μέτρο για τους παραβάτες.
Οι ταξιδιώτες θα ενθαρρύνονται να μεταβαίνουν από την πύλη εισόδου στη χώρα προς τη διεύθυνση διαμονής που δηλώνουν με ιδιωτικά μέσα.
Δε θα έχουν δικαίωμα να δέχονται επισκέψεις και θα πρέπει να αποφεύγουν την έξοδο ακόμα και για αγορά βασικών ειδών.
Όποιος δεν έχει δική του διαμονή θα πρέπει να μένει σε κατάλυμα που θα κανονίζει η κυβέρνηση.
Η κα Πατέλ είπε ότι το μέτρο εφαρμόζεται τώρα ώστε να προστατευθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για να αποτραπεί ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
Όπως πρόσθεσε, η καραντίνα θα είναι πιο αποτελεσματική τώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων και ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού έχουν μειωθεί.
Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς ανακοίνωσε στην ίδια ενημέρωση πως η τιμή R0 του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραμείνει μεταξύ 0,7 και 1.
Το μέτρο της καραντίνας συνεχίζει να προκαλεί την αντίδραση της βρετανικής τουριστικής βιομηχανίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο'Λίρι επανέλαβε την κριτική του χαρακτηρίζοντας το μέτρο «παλαβομάρα».
Σε ερώτηση για το αν οι Βρετανοί πρέπει να θεωρήσουν ότι οι καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό φέτος έχουν ακυρωθεί, η κα Πατέλ απάντησε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή συστήνει να μη γίνονται κρατήσεις για διακοπές, παραπέμποντας στην ταξιδιωτική οδηγία του Foreign Office κατά των μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.