Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Χωριστές επισκέψεις πραγματοποιούν στην Τουρκία η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας και ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.
Στην ατζέντα των επαφών των δύο Βρετανών υπουργών είναι κυρίως διμερή θέματα και ζητήματα που άπτονται του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ο κ. Γουάλας θα συζητήσει ιδιαιτέρως και θέματα περιφερειακής άμυνας.
Μεταξύ αυτών θα είναι και η συνεργασία των αμυντικών τομέων των δύο χωρών, καθώς πυκνώνουν οι αναφορές από την Τουρκία για πιθανή στροφή προς την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter τύπου Typhoon από τη Βρετανία.
Μια τέτοια αγορά θεωρείται ότι θα μπορούσε να γίνει αν δεν προχωρήσει η αγορά και ο εκσυγχρονισμός μαχητικών τύπου F-16 που έχει αιτηθεί από τις ΗΠΑ η τουρκική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στρατηγός Χασάν Κουτσουκαγιούζ επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο και την έδρα της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τα Eurofighter, ενώ συναντήθηκε και με τον Βρετανό πτέραρχο σερ Μάικλ Γουίνγκστον. Ο κ. Κουτσουκακγιούζ επιθεώρησε επίσης το σύστημα συναγερμού ταχείας αντίδρασης με το οποίο είναι εξοπλισμένο τα βρετανικά Typhoon.
Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας που μίλησε στο ΣΚΑΙ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης των αεροσκαφών στην Τουρκία.
«Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και μία σημαντική φίλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τακτικά συζητήσεις με την Τουρκία αναφορικά με επιχειρησιακές ικανότητες, ακριβώς όπως έχουμε παρόμοιες συζητήσεις με άλλους συμμάχους», είπε ο εκπρόσωπος.
Βρετανική κοινοβουλευτική πηγή με γνώση των ελληνοτουρκικών επίσης είπε στο ΣΚΑΙ ότι ως χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν κατ' αρχήν να συνομιλούν περί στρατιωτικής συνεργασίας.
Αυτή η συνεργασία περιλαμβάνει και πιθανή πώληση οπλικών συστημάτων, ιδίως μετά από την άρση των βρετανικών απαγορεύσεων στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Άγκυρα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ως προς τα Eurofighter, πάντως, απαιτείται η συναίνεση και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η κα Τρας και ο κ. Γουάλας αναμένεται να επισημάνουν παράλληλα στους Τούρκους ομολόγους τους την πλήρη στήριξη του Λονδίνου στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προοπτική που εμποδίζει μέχρι στιγμής η Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι τη βρετανική υποστήριξη στην υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών επισήμανε στον Πρόεδρο Ερντογάν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη.
Η κα Τρας είχε ήδη την πρώτη συνάντησή της στην Άγκυρα αργά την Τετάρτη, με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Όπως ανέφερε στο Twitter, «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαστε σημαντικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ». Αναφορικά με τη συζήτηση με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, η κα Τρας ανέφερε πως μίλησαν για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», συμπλήρωσε.
Κατά τις επαφές της η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να δώσει έμφαση στη συνεργασία με την Τουρκία για το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για την εξαγωγή σιτηρών από την Οδησσό, θέμα που επίσης συζήτησαν οι κ.κ. Τζόνσον και Ερντογάν.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΚΑΙ, η βρετανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ζητήσει τη συνδρομή και της ελληνικής ναυτιλίας, μεταξύ άλλων χωρών, αν αποφασιστεί κάποια ασφαλής θαλάσσια διαδρομή στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών. Μάλιστα μια πρώτη διερευνητική κρούση προς την Αθήνα φέρεται ήδη να έχει γίνει.
Η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει την Τρίτη μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «απομένουν εβδομάδες για να βρεθεί μια λύση» για τα ουκρανικά σιτηρά, ώστε να αποσοβηθεί μια μεγάλη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.