ΚΑΙΡΟΣ

Σε δύο «στρατόπεδα» η Ευρώπη για το Ουκρανικό – Η στάση της Αθήνας

Σε δυο «στρατόπεδα» έχουν χωριστεί για ακόμα μια φορά οι Ευρωπαίοι στις Βρυξέλλες όσον αφορά το Ουκρανικό. Οι μεν ανατολικοευρωπαίοι και οι χώρες της Βαλτικής που πιέζουν για σκληρή απάντηση στη Μόσχα και από την άλλη πλευρά, οι «μετριοπαθείς», οι οποίοι θέλουν η Ευρώπη να κρατήσει ψύχραιμή στάση και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με τη Ρωσία.

Στους μετριοπαθείς ανήκουν χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Βέλγιο αλλά και η Ελλάδα.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες όπου θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με τη Μόσχα πριν προβούμε σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση», τόνισε στο EURACTIV Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο διπλωμάτης εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή Πούτιν να κλιμακώσει τώρα: «Η Ευρώπη πασχίζει με την πανδημία, προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε οικονομική ανάκαμψη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, βιώνουμε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι σύγκρουση με τη Ρωσία και ακόμη μεγαλύτερη στρέβλωση της ενεργειακής αγοράς», είπε.

Οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί ισχυρές κυρώσεις κατά της Μόσχας σε περίπτωση που προβεί σε επιθετική πράξη στην Ουκρανία.

Ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η οικονομία της Ρωσίας είναι σε καλύτερο επίπεδο από αυτό του 2014 και το καθεστώς Πούτιν «σίγουρα έχει συνεκτιμήσει» πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Είναι η τέλεια περίοδος για τον Πούτιν να επαναφέρει στο παιχνίδι της διεθνούς τάξης την Ρωσία […] πέραν της πανδημίας ο Πούτιν εκμεταλλεύεται και την απομάκρυνση του αμερικανικού ενδιαφέροντος από την Ευρώπη και την στροφή της Ουάσιγκτον προς την Κίνα και τον Ειρηνικό», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ως προς την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια σε επίπεδο «ανθεκτικότητας» κυρίως για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων καθώς και παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στους Ουκρανούς.

«Η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και αποστολή στρατιωτών δεν αποτελεί επιλογή τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο διπλωμάτης.

Ερωτηθείς εάν Κίνα και Ρωσία συμπορεύονται στην παρούσα φάση έναντι της Δύσης, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε ότι όντως το αντιδυτικό συναίσθημα κυριαρχεί και στις δυο χώρες, ωστόσο η «σύγκρουση των συμφερόντων τους» στην περιοχή -δη στην Κεντρική Ασία – είναι «θέμα χρόνου».  

Τέλος, η Αθήνα φέρεται ότι θα «υπενθυμίσει» στη συνάντηση της Δευτέρας ότι η Ρωσία δεν αποτελεί τη μόνη τρίτη χώρα που απειλεί το ευρωπαϊκό έδαφος, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες οι ειδήσεις

Πηγή: euractiv.gr